Jonne Moleman vlak nadat ze in februari 2019 was toegetreden tot de Leidse Olympische Ploeg. (Archieffoto: Sleutelstad).

Parazwemster Jonne Moleman nog niet zeker van Tokio ondanks toptijden bij kwalificatiewedstrijd

Afgelopen week zwom parazwemster Jonne Moleman het ene na het andere officieuze record in het zwembad van Sheffield waar een kwalificatiewedstrijd was georganiseerd voor de Paralympische Spelen deze zomer in Tokio. Maar om zich daadwerkelijk te kwalificeren moet er waarschijnlijk nog een keer worden gezwommen.

Parazwemmen draait om snelle tijden zwemmen in de juiste classificatie. Niet iedere parazwemmer kan evenveel gebruik maken van zijn of haar armen en benen. Om de tijden met elkaar te kunnen vergelijken, is er een classificatie nodig. Waarbij geldt hoe lager het nummer hoe meer beperkingen de zwemmer ervaart.

“Het was een rollercoaster”, laat Paul van der Ploeg, trainer en coach van Moleman weten vanuit Engeland. “Op woensdag was er de classificatie en die kwam ons inziens goed overeen met Jonne Molemans beperkingen. Maar de IPC (International Paralympic Committe) liet weten dat de definitieve classificatie pas na de laatste wedstrijd op zondag zou worden vastgesteld.”

Krap
Moleman deed in Sheffield mee aan 150m wisselslag, 50m schoolslag, 50m rugcrawl, 50m vlinderslag en 50m vrije slag. “Alle tijden die ze heeft gezwommen zijn onder de door de KNZB (nationale zwembond) gestelde limieten voor de Paralympics”, zegt Van der Ploeg. Dat klinkt veelbelovend, maar de plaatsing voor de Spelen is daarmee nog niet gegarandeerd. “De stand van zaken is dat de IPC wil Jonne voor Tokio nog één keer zien op een internationale wedstrijd, erkend door de IPC, om haar classificatiecode definitief te maken.”

Dat zou de komende maanden nog kunnen in Lignano (Italië), Madeira (Portugal) en/of Berlijn (Duitsland). “Het wordt krap”, zegt Van der Ploeg. “Iedereen wil nog voor Tokio een classificatie of review. We gaan eerst terug naar huis en overleggen dan met elkaar hoe we deze impasse kunnen doorbreken.” Doel blijft de seinen voor Tokio op groen te krijgen.

 

 

 

 

 

Leiden Sport Jonne Moleman


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×