Karolien Florijn, kersvers Europees kampioen.

Karolien Florijn weer Europees Kampioen roeien: 'Nu op naar de Spelen'

De Nederlandse roeisters hebben afgelopen zondag wederom goud behaald op het EK roeien. In de vrouwenvier zonder hielden de titelverdedigers onder andere Ierland en Groot-Brittannië achter zich. Onderdeel van dit viertal is de Leidse Karolien Florijn, lid bij Die Leyte. Haar volgende doel: goud op de Olympische Spelen.

“We hebben nu drie keer op rij met dezelfde boot gewonnen, dat is wel heel leuk”, vertelt een trotse Florijn in Nieuws071. In 2020 en 2019 wonnen de roeisters ook al de vrouwen vier zonder. In de tussentijd zouden de dames ook nog deelnemen aan de Olympische Spelen, maar deze zijn om bekende redenen uitgesteld tot komende zomer. “Daar is de gouden medaille ook het doel. Australië doet dan ook mee, dat is een van de grootste concurrenten voor ons.”

In de finale werd Ierland verslagen met minder dan een halve seconde tijdsverschil. Het brons ging naar Groot Brittannië, dat op bijna vier seconden achterstand volgde. “De Ieren zijn ongeveer vier tienden achter ons geëindigd. Het was heel spannend, maar dat maakt het juist ook wel leuk. Je wordt op deze manier echt gepusht tot het einde.”

De drieëntwintigjarige Florijn komt uit een echte roeifamilie. Vader Ronald veroverde gouden plakken op de Olympische Spelen van 1988 en 1996. Broertje Finn (21) nam dit jaar voor het eerst deel aan het EK. Hij plaatste zich knap voor de halve finale, maar het halen van de finale zelf was een brug te ver voor het talent.

“Ik vind het gaaf dat mensen de naam Florijn herkennen binnen het roeien, zeker nu mijn broer ook mee gaat doen. Hij heeft laten zien dat hij hard kan varen, maar de concurrentie bij de mannen is enorm. Ook al zagen we elkaar niet heel veel tijdens het EK, het blijft gaaf om er samen te zijn.”

De Olympische Spelen waar Florijn aan mee gaat doen beginnen op 23 juli in Tokyo, Japan.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×