Leidens leukste fitgirl Greet Meesters krijgt van Anita Paalvast een opfriscursus Aikido at work in de gang van haar kantoor/atelier. (Foto: Gerry van Bakel).

Meesters on the Move: 'Leer omgaan met stress door krijgskunst'

Stress vanwege je werk, omdat je een aanvaring hebt met een collega of opmerkingen krijgt van je baas of een boze klant aan de lijn gehad? In tijden van corona werken we misschien wat vaker vanuit huis, maar dat maakt de communicatie niet altijd gemakkelijker. Leidens leukste fitgirl deed ooit zelf een ‘aikido at work’-training bij Anita Paalvast.

Lees alle artikelen terug in het ‘Meesters on the Move’ dossier van Sleutelstad

Een krijgskunst om beter te leren omgaan met conflicten en veranderingen lijkt niet zo voor de hand liggend, maar Anita Paalvast bewijst keer op keer dat het werkt. “Ik gebruik de krijgskunst al metafoor hoe je in het dagelijkse leven kunt omgaan met teleurstellingen, conflicten en andere zaken. Je leert je fysiek te ontspannen en dat neem je dan mee je gemoedstoestand en je gedachtes.”


Een reportage van Gerry van Bakel over gezond van hart, hoofd en lijf blijven in tijden van corona met tips van Leidens leukste fitgirl Greet Meesters.

Greet Meesters heeft bij Paalvast de training communiceren met impact gedaan. “Het gaat om simpele oefeningen die me echt geholpen hebben. Het afgelopen jaar zijn er zo vaak dingen niet doorgegaan of uitgesteld en dan wist ik door wat oefeningen te doen toch kalm en positief te blijven. Er beter mee om te gaan. Zo bleef ik rustig en stevig bij mezelf.”

“Mooi dat je die elementen uit de krijgskunst van de mat hebt weten mee te nemen de werkvloer op”, zegt Paalvast. “Bij Aikido noemen we het ‘dynamisch centreren’, dat je lichaam ontspannen is en in een kalme basishouding komt. Zodat je controle houdt over je geest, in plaats van in de stand vlucht, vecht of bevries te belanden.”

Omgaan met stress en andere patronen hoort er bij in tijden van corona waarin mensen (deels) thuis werken, minder mensen kunnen zien en veel ontspanningsmogelijkheden wegvallen. Dat geldt ook voor Leidens leukste fitgirl. “Ik probeer er steeds even tijd voor te nemen om wat oefeningen te doen en dan voel ik die ontspanning opkomen”, zegt Meesters. “Het gaat bij Aikodo zeker niet om iemand een blauw oog te slaan.” Volgens Paalvast is het meer kunst dan vechten.

Dit is aflevering 17 in de serie Meesters on the Move. Heb je ook een goede tip voor Meesters on the Move? Wat is jouw geheime wapen om fit van hoofd, hart en lijf te blijven? Laat het ons weten, mail naar redactie@sleutelstad.nl.

Leiden Maatschappij Sport Meesters on the Move


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×