De herontwikkeling van Huize Bijdorp is een van de uitgestelde projecten. (Archieffoto: Google Maps).

Gebrek aan ambtenaren dwingt Voorschoten tot uitstellen van bouwprojecten

Hoewel de nood voor het bouwen van huizen ook in Voorschoten erg hoog is, worden meerdere projecten op de lange baan geschoven. De gemeente heeft er door de ambtelijke reorganisatie simpelweg te weinig medewerkers voor. “We kunnen niet alles tegelijk doen”, zegt verantwoordelijk wethouder Marcel Cramwinckel (D66).

De gemeente Voorschoten is bezig met het opzetten van een eigen ambtelijke organisatie. Niet meer in samenwerking met Wassenaar, maar helemaal zelfstandig. De ontvlechting zorgt er voor dat veel medewerkers vertrekken ‘zoals dat vaker gaat bij een reorganisatie’.

Verder is er volgens wethouder Cramwinckel weinig aanwas van nieuwe ambtenaren. “Alle gemeenten zijn op zoek naar planologen, verkeersdeskundigen en deskundigen op het gebied van ruimtelijke ordening. We vissen in dezelfde vijver.” Ondanks een wervingscampagne staan nog veel vacatures open.

Containerwoningen
Als gevolg van de capaciteitsproblemen krijgen sommige bouwplannen voorrang en worden andere uitgesteld. Het Voorschotense gemeentebestuur wil drie grote projecten als eerste uitvoeren. Dat zijn Starrenburg 3, het Segaar/Arsenaal terrein en Intratuin. “Dat gaat om zo’n vijfhonderd tot zeshonderd woningen. Daarmee maken we een enorme klap”, aldus Cramwinckel.

De wethouder kiest verder om de bouwplannen van zo’n 46 woningen aan de Jan Wagtendonkstraat de hoogste prioriteit te geven. “Daarbij gaat het om flexibele woningen die honderd procent sociaal zijn.” Hij benadrukt dat flexibel niet betekent dat er containerwoningen komen.

Mouw
De herontwikkeling van Huize Bijdorp is een van de projecten die buiten de boot valt. Dat is erg zuur voor de betrokkenen. De congregatie nadert namelijk zijn voltooiing. De gemiddelde leeftijd van de leden is 89 jaar en er worden geen nieuwe leden meer aangenomen. De leden van de kloostergemeenschap willen het landgoed daarom graag goed achterlaten. “Daarvoor is geen extra tijd”, liet de heer Meijs namens namens de zusters weten.

Wethouder Cramwinckel doet zijn best om er ‘een mouw aan te passen’ door bijvoorbeeld extra capaciteit in te kopen. Tegelijkertijd is hij ook realistisch: “We hebben de mensen gewoon niet.”

Scheefgegroeid
De gemeenteraad had begrip voor de problemen in de ambtelijke ondersteuning. “Het kan niet anders”, zei het doorgaans kritische raadslid Marleen Persoon van Voorschoten Lokaal Sterk. Andere partijen mikken op andere prioriteiten. Zo pleit het CDA ervoor om te beginnen met de bouwprojecten die startklaar zijn. De PvdA wil meer voorrang voor sociale woningen. “De Voorschotense huizenmarkt is scheefgegroeid. Daarom moet de prioriteit liggen bij betaalbare woningen”, aldus fractievoorzitter Ad de Graaf.

Wethouder Cramwinckel verwacht dat de reorganisatie van het ambtelijk apparaat na de zomer is afgerond. Over de prioritering van de bouwplannen praat de gemeenteraad binnenkort verder.

Advertentie

Politiek Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×