De containers bederven het woongenot aan de Verdamstraat. (Foto Sleutelstad).

Evaluatie na halfjaar containerwoningen in Leidse wijk: 'Erger dan gedacht'

In de zomer van 2020 kregen bewoners van de Leidse Professoren-Burgemeesterswijk 16 wooncontainers voor hun deur op een grasveld. Ze blijven er tien jaar staan en worden bewoond door 4 reguliere bewoners en 12 bewoners van de Stichting Binnenvest: voormalig daklozen en ex-verslaafden. De buurt was er niet blij mee. Nu een half jaar later is het tijd voor een eerste evaluatie. “Het is erger dan we dachten”, aldus de woordvoerder van de buurt Frans de Haan.

De Haan: “Het zijn op zich hele mooie woningen, maar ze staan te dicht op onze huizen”. Bij de Haan zelf aan de Verdamstraat is de afstand tot de tijdelijke woningen 20 meter, maar één straat verderop staan ze nog dichter bij. “Als ik uit mijn woonkamer kijk, zie ik ze, als ik uit mijn studeerkamer kijk zie ik ze. Maar er zijn woningen waar echt naar binnen gekeken kan worden. Het bederft ons woongenot qua zicht en licht en beperkt onze privacy.”

Over de inwoners zijn overigens geen klachten. De Haan: “Er is door corona maar heel weinig contact. Er zou een soort kennismaking komen maar dat is, ook door corona, nog niet gebeurd”. Janneke Oude Groen van de Stichting de Binnenvest: “We hebben echt zorgvuldig gekeken naar wie we hier neer zouden zetten. Enerzijds of de mensen wel toe waren aan al weer wat zelfstandiger wonen na hun verblijf in de dag- en nachtopvang, anderzijds of ze geen overlast zouden veroorzaken voor de buurt.”

Sterke buurt moet rek hebben

Dat deel van het project lijkt geslaagd. De Haan: “Wij hebben niks tegen deze mensen. En we snappen ook dat Leiden zegt dat een sterke buurt zoals de onze dit aan moet kunnen, maar de plaats vinden we echt verkeerd.” Hiermee doelt hij dus op de plaatsing dicht bij de huizen maar ook op de schade die er aan het sportveld berokkend is. “We hadden hier een groot speelveld voor de school, de jongeren en de kleintjes. De woningen staan nu midden op dat veld. Dat is zonde.”

Wat de buurt verder steekt is dat de gemeente de noodwoningen ‘zomaar’ neer heeft gezet. Omdat het om tijdelijke bebouwing gaat, hoefde de gemeente geen inspraakprocedure te beginnen. “We hebben allerlei alternatieven aangedragen,” aldus de Haan, “maar dit moest en zou het worden. Dat geeft niet veel vertrouwen in hoe serieus de gemeente de buurtparticipatie neemt”.

Toekomst
Kijkend naar de toekomst hebben de buurtbewoners en de Binnenvest toch een iets andere droom. De buurt wil graag dat de woningen over 9,5 jaar écht weer weg gaan. De Binnenvest hoopt dat de containerbewoners dan volledig geïntegreerd zijn in de buurt. Oude Groene: “We hopen echt dat het een succes wordt”.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×