Adriaan Andringa wil lijsttrekker van D66 worden. (Foto: IJsbrand Terpstra).

Adriaan Andringa wil lijsttrekker worden voor D66 Voorschoten

Hij twijfelde er nog wel even over, maar raadslid Adriaan Andringa heeft besloten om zich vol overtuiging te kandideren als lijsttrekker voor D66 Voorschoten. Volgens hem breekt er een belangrijke periode aan voor Voorschoten. Een grote woningbouwopgave, verduurzaming, meer geld van het Rijk, maar vooral de nieuwe eigen ambtelijke organisatie. “Het is alles of niets”, zegt Andringa. “Als het mislukt moet fusie met Leiden bespreekbaar worden.”

Eerst wijst de D66-voorman op de positieve kanten van de ontvlechting van de Werkorganisatie Duivenvoorde (WODV). “Toen de ambtelijke organisatie nog met Wassenaar samenwerkte kwam er weinig van de grond. Dat kwam niet door slechte intenties, want er werd echt wel hard gewerkt. De structuur maakte het alleen lastig om dingen voor elkaar te krijgen. Een eigen organisatie biedt die kansen wel.”


Raadslid Adriaan Andringa in gesprek met Politiek071-presentator IJsbrand Terpstra

Tegelijkertijd wijst Andringa op een groot risico dat de ontvlechting met zich mee brengt. Zo kan het falen van een eigen organisatie leiden tot de discussie over het f-woord. “Het is do-or-die. Als het niet werkt, dan moeten we het woord fusie niet meer als taboe zien. We moeten daar over spreken en dan over niet de manier waarop we willen fuseren, maar hoe we dat gaan doen.”

Babyfoon
Ondanks dat Andringa bekend staat als een vrolijk raadslid ‘hakte de digitale vergaderingen er in bij hem’. “Het is moeilijk om er je energie uit te halen”, zegt hij. Mede daarom twijfelde hij even of hij wel door wilde. “Rondom de burgemeestersvoordracht hebben we elkaar wat meer fysiek gezien. Dat gaf nieuwe kracht. Het vooruitzicht dat we op termijn ook de normale raadsvergaderingen in het raadhuis kunnen houden heeft mij over de streep getrokken”, zegt Andringa. “Al had het digitaal ook voordelen. Ik heb de babyfoon gewoon naast mijn laptop kunnen houden.”

Andringa vindt dat er nog genoeg te bereiken is voor het dorp. Andere ge√Įnteresseerden voor het lijsttrekkerschap van D66 kunnen zich nog tot half mei melden, daarna stemmen de leden wie de Voorschotense kieslijst op 16 maart 2022 mag aanvoeren. Na de zomer wordt bekend wie de andere kandidaten op de lijst zijn.

Politiek Voorschoten Gemeenteraadsverkiezingen 2022


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×