(Foto's / video: Mariet Overdiep).

Voorschotense verzorgingshuizen krijgen Koningsdagtraktatie

In Voorschoten begint de dag met een concert op het carillon van de Dorpskerk. Onder de kerk staat een rij mensen te wachten bij de bakker voor, hoe kan het ook anders, oranje tompoucen. Om 11.00 uur klinkt het al door de wachtrij: “Ze zijn op, alleen als je besteld hebt, heeft het zin te blijven staan.”

Diezelfde tompoucen worden door de plaatselijke Oranjevereniging uitgedeeld bij de verpleeghuizen in het dorp. In Huize Bijdorp zijn ze er erg blij mee. Zuster Regina: “We hebben net vier maanden in quarantaine gezeten. Dat we vandaag weer met elkaar mogen koffie drinken is een feest. Het feest van de koning, maar ook een beetje voor ons.”

Hoe stil het ook is in verhouding tot andere jaren, er is zeker reuring op het dorp. Een meisje in oranje kleding en met een kroontje geeft het gevoel dat het Koninginnedag is. Zo mooi is ze. Twee meiden van een jaar of tien zingen en dansen op ‘wij houden van oranje’ terwijl een vader met zijn baby meedeint.

Iedereen op het dorp wenst de koning gezondheid en geluk toe. Op de vraag hoe het met zijn geloofwaardigheid zit na zijn vakantie naar Griekenland vorig jaar terwijl wij allemaal in lockdown zaten, zegt een man genuanceerd: “Ach, hij is ook maar een mens. Hij zal een volgende keer wel drie keer nadenken.”

Verder is iedereen op het dorp het er over eens: ze hopen allemaal de pandemie snel voorbij is. Een jongen van een jaar of twaalf: “En dat we dan volgend jaar weer gewoon kunnen doen en onze spullen kunnen verkopen op kleedjes.”

Advertentie

Maatschappij Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×