Coronazorg op de intensive care van het LUMC. (Foto: Rob van Dullemen).

Corona in week 18: nog amper reden tot opluchting

De coronacijfers vlakken af, maar blijven nog steeds gevaarlijk hoog. En de kans is zelfs groot dat ze de komende dagen weer gaan oplopen, terwijl de ziekenhuizen de situatie nog steeds nauwelijks aankunnen. Zo houdt het virus ook de Leidse regio nog in de houdgreep.

Zondag overlegde het kabinet over nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen, maar het bleek nog te vroeg voor beslissingen. Eerst moet duidelijk zijn dat de druk op de ziekenhuizen begint af te nemen. Het is de vraag of die wens snel vervuld wordt.

Lees het laatste nieuws in het coronadossier van Sleutelstad

Stroom patiënten
Als je louter afgaat op de ziekenhuisopnames van afgelopen week, lijkt het zowaar de goede kant op te gaan: 1684 nieuwe patiënten, tien procent minder dan de voorgaande week. Maar wie verder kijkt, ziet dat de opnames al zes weken rond de 1700 per week schommelen. Die trend is nog niet doorbroken. De enige reden voor opluchting is dat er eindelijk een afvlakking is.

Die 1700 opnames per week zijn al hoog genoeg. Alleen in oktober en rond de jaarwisseling was de druk heel even zo hoog. Maar daarna werd de stroom nieuwe patiënten met nieuwe maatregelen heel snel weer naar verminderd. Door ‘coronamoeheid’ lukt dat nu niet meer. Voor strengere maatregelen is geen draagvlak. We verwachten juist versoepelingen.

Leidse regio
Zo heerst er in de ziekenhuizen continu een halve noodtoestand. Veel ziekteverzuim, geschrapte meivakanties en heel veel uitstel van vitale operaties. De berichten zijn intussen bekend.

In onze GGD-regio lag het aantal corona-opnames opnieuw, voor de achtste week, op het recordniveau van 75 nieuwe gevallen. De Leidse regio telde er 13, het op één na hoogste aantal van dit jaar. Acht patiënten kwamen uit Leiden, twee uit Oegstgeest, twee uit Voorschoten en één uit Leiderdorp.

Koningsdag-effect
Of de ziekenhuisopnames serieus gaan dalen, hangt de komende maanden vooral af van de vaccinatiecampagne. Maar voor nu zijn de nieuwe besmettingen belangrijker

Die besmettingscijfers zijn wel afgevlakt. Landelijk stegen ze deze week zo’n tien procent, na een lichte daling vorige week. In Hollands Midden is er al twee weken een lichte daling, nu het virus even minder huishoudt in Alphen en Gouda. Maar Leiden en Leiderdorp noteren juist weer een stijging. En hetzelfde geldt voor Katwijk en vooral Noordwijk.

Afvlakking dus ook bij de besmettingen: het lijkt geruststellend, maar dat is het nauwelijks. Want het koningsdag-effect moet nog komen: toen lieten veel mensen de teugels van de lockdown vieren en de dag daarna gingen terrassen open. Pas later deze week is te zien of dit toch weer tot meer besmettingen leidt. Dat kon het kabinet weten, dus om juist nu te beslissen over versoepelingen is geen slimme timing.

Meer jongeren
Een paar signalen van afgelopen week zijn zorgelijk. Ten eerste komen er minder mensen naar de teststraten, zodat het werkelijke aantal besmettingen wel eens onderschat kan worden. Dat heeft de overheid deels zelf over zich afgeroepen, door ‘zelfsneltests’ in de strijd te werpen waar veel mensen de beperkingen niet van begrijpen.

Bij de mensen die wél naar de teststraten komen, neemt het percentage positieve uitslagen weer toe tot boven de elf procent. En dat lijkt weer vooral te gelden voor jongeren. De afgelopen maanden leidde zo’n stijging van positief geteste jongeren enkele weken later tot meer besmettingen bij de generatie van hun ouders – en daardoor ook tot meer ziekenhuisopnames.

Zwangere vrouwen
Een ander zorgelijk signaal is dat er ook steeds jongere mensen op de ic komen te liggen. Dat ze een groter aandeel van de patiënten zouden vormen, is logisch nu veel 70-plussers gevaccineerd zijn. Maar ook het absolute aantal zestig-minners op de ic blijkt toe te nemen. En dat geldt ook voor de groep onder de veertig.

Afgelopen vrijdag werd door nieuw onderzoek bevestigd wat ook ic-artsen in onze regio al was opgevallen: zwangere vrouwen lopen na coronabesmetting een relatief grote kans om op de ic te belanden. Die kans is bij hen zeven keer zo groot als bij leeftijdsgenoten.

Genoeg reden dus om zwangere vrouwen versneld te vaccineren. Minister De Jonge heeft daar dit weekend advies over gevraagd aan het RIVM.

 

Advertentie

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Regio Voorschoten Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×