Jaap van Meijgaarden eist dat Dierenlot advertenties verwijderd. (Archieffoto Sleutelstad).

Dierenlot gebruikt Leidse Dierenambulance in misleidende reclame

Dierenlot mag de Dierenambulance Leiden niet gebruiken om donaties te werven. Voorzitter Jaap van Meijgaarden eist van Dierenlot dat de google-advertenties worden verwijderd waarin gesuggereerd wordt dat de Leidse dierenambulance geholpen is met een donatie aan Dierenlot.

Dat is namelijk niet het geval, laat Van Meijgaarden weten. “Hier is sprake van pure misleiding.” In de advertentie, wordt aldus Van Meijgaarden, ten onrechte gesteld dat je met een donatie aan Dierenlot dieren in nood in de Leidse regio steunt. “Van het geld dat Dierenlot van bewoners uit onze regio ontvangt, komt geen cent bij ons terecht.”

Hoge vergoedingen directie
De Stichting ter Ondersteuning van de Dierenambulance – Vogelasiel regio Leiden heeft zich heel bewust niet bij Dierenlot aangesloten meldt Van Meijgaarden. Ze wil namelijk niet geassocieerd worden met een stichting waarvan de twee directeuren in 2019 voor een functie van 32 uur per week 93.400 euro en 123.062 euro verdienen. De stichting raakte al eerder in opspraak over deze hoge salarissen. Maar Dierenlot is van mening dat deze bedragen marktconform zijn.

Tekst gaat door onder deze illustratie van de gewraakte google-advertentie

Een screenshot van de  google-advertentie die suggereert dat de Dierenambulance Leiden geholpen is met een donatie.

Dierenambulance wordt benadeeld
Van Meijgaarden vindt dat de Leidse stichting met dit soort advertenties wordt benadeeld. “Door de suggestie te wekken dat men onze dierenambulance steunt wat in werkelijkheid niet het geval is, worden wij financieel geraakt. Omdat wij voor tachtig procent van onze uitgaven afhankelijk zijn van bijdragen van particulieren komt dit des te harder aan.”

De Leidse  stichting ontvangt, aldus Van Meijgaarden, regelmatig telefoontjes van mensen. “Wij steunen jullie al, wij hebben jullie op tv gezien”, zeggen ze dan. “Als we dan doorvragen blijkt men Dierenlot te steunen, want ook in hun tv-commercials wekken zij ten onrechte de indruk dat zij alle dierenambulances in het land steunen. Dat is niet het geval.”

Hoge salarissen
Het bestuur van de Leidse Dierenambulance vindt dat de directieleden van Dierenlot een veel te hoge vergoeding ontvangen. Dierenlot zelf is het daar niet mee eens.  In een uitgebreide verantwoording op haar website legt zij uit dat dit bedrag marktconform is voor extern ingehuurde mensen. Dit wordt vanwege de flexibiliteit verkozen boven mensen in vaste dienst nemen. Dierenlot was telefonisch niet bereikbaar om te reageren op de kwestie.

Leiden Maatschappij Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×