(Archieffoto: Lieuwe van Slooten).

Voorschoten doet beroep op het Rijk om niet in structurele geldproblemen te komen

Bij het presenteren van de jaarrekening van de gemeente Voorschoten lijkt het er in eerste instantie goed uit te zien. Waar een tekort van 400.000 euro werd verwacht bleef er 1.740.000 euro over. Toch luidt wethouder Financiën Marcel Cramwinckel (D66) wederom de noodklok. “Er zit een gapend gat tussen gemeentelijke taken en het geld vanuit het Rijk.”

Het positieve saldo over het jaar 2020 is tegen de verwachting in. Het komt door een paar eenmalige meevallers en door een aantal uitgestelde uitgaven. Dat bepaald geld nog niet is uitgegeven heeft weer te maken met corona en de oprichting van een eigen ambtenarenorganisatie. Het is de verwachting dat die na de zomer eindelijk van start kan gaan.

Tot zover het positieve nieuws. Wethouder Cramwinckel vreest namelijk grote tekorten als er niet meer geld vanuit de Rijksoverheid naar de gemeente Voorschoten komt. Naast extra taken op het gebied van jeugdzorg, worden gemeenten ook opgescheept met de uitvoering van het Klimaatakkoord en extra woningbouw. En zo zijn er nog wel meer taken die op het bordje van de gemeente terecht komen.

“Dat moet echt anders. Dit jaar verwacht ik dat we ingrijpende besluiten moeten nemen als het Rijk niet over de brug komt”, zegt Cramwinckel. Het is niet de eerste keer dat deze oproep gedaan wordt. In juli 2020 steunde Voorschoten een landelijke oproep van de gemeenteraad van Zoetermeer voor meer geld van het Rijk naar gemeenten. “Het water staat ons echt aan de lippen”, zei Cramwinckel toen.

Mislukte truc
De gemeente Voorschoten moet iets gaan bedenken om het structurele tekort voor de komende jaren op te lossen. Een boekhoudkundige truc met de restwaardes van vastgoed werd door de accountant afgekeurd. Daardoor dreigt er nu een tekort van 650.000 euro.

Het idee achter de andere manier van afschrijven was dat gebouwen altijd nog waarde vertegenwoordigen als ze zijn afgeschreven. Dat zou ongeveer 30 procent zijn. Het idee was dus om nog maar tot 30 procent af te schrijven wat zorgt voor veel lagere kosten per jaar. Andere gemeenten zouden dit ook doen en ook de accountant was in eerste instantie akkoord met deze boekhoudkundige truc.

Een paar weken geleden werd bekend dat de accountant de nieuwe manier van afschrijven toch niet goedkeurt. De gemeente Voorschoten zou volgens de accountant de restwaarde te grof hebben ingeschat. Het had alleen gemogen als de restwaarde ‘per actief’ werd ingeschat. Nu deed Voorschoten dat per groep.

Volgens wethouder Cramwinckel is er ‘geen sprake is van een verlies, maar voor een toename van de stille reserves’. Toch moet hij op zoek naar een manier om de gemeente Voorschoten ook de komende jaren financieel gezond te houden. Daarvoor richt hij zich nu tot het Rijk.

Verslaggever Lieuwe van Slooten in gesprek met wethouder Marcel Cramwinckel

Politiek Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×