Wethouder Marcel Cramwinckel (D66). (Foto: Lieuwe van Slooten).

Gemeente Voorschoten komt miljoenen tekort voor de komende jaren

De komende jaren verwacht de gemeente Voorschoten veel meer geld uit te moeten geven dan dat er binnenkomt. Het gaat om een tekort van zo’n anderhalf tot twee miljoen euro per jaar. De gemeentelijke belastingen zullen omhoog moeten en mogelijk komt de gemeente weer onder toezicht te staan van de provincie.

“We hebben best een fors probleem”, zegt wethouder financiën Marcel Cramwinckel (D66). Hoewel hij nog druk aan het berekenen is wat de gemeente exact tekort komt, ziet hij nu al dat het om miljoenen gaat. “We moeten rekening houden met anderhalf tot twee miljoen euro.”

De structurele tekorten komen met name door de alsmaar oplopende kosten in het sociaal domein, waaronder de jeugdzorg. Om die kosten te dekken vraagt Voorschoten, net als andere gemeenten, om meer geld vanuit de Rijksoverheid. De afgelopen jaren hebben gemeenten namelijk steeds meer taken erbij gekregen, maar niet meer financiële ondersteuning. Daarnaast noemt de wethouder de stijgende kosten van afvalverwerking als oorzaak van het grote tekort.

Toezicht
Om het gat in de begroting voor de komende jaren enigszins te verkleinen, denkt Cramwinckel aan het verhogen van de belastingen. Bijvoorbeeld de belasting op je woning (de OZB). De wethouder zou er voor pleiten om de voorzieningen, zoals zwembad ’t Wedde, wel in stand houden. “Maar dat is een politieke keuze die we samen met de gemeenteraad moeten maken.”

Heel veel is er voor Voorschoten niet mogelijk, omdat er al flink is gesneden in de uitgaven toen de gemeente in 2017 onder provinciaal toezicht kwam te staan. In het herstelplan werd toen onder meer het onderhoudsniveau van het gemeentelijke groen teruggebracht is. “We hebben niet veel vlees meer op de botten”, zegt Cramwinckel.

Het is volgens de wethouder ‘onvermijdelijk’ dat de gemeente Voorschoten een tekortbegroting indient voor de komende jaren. De kans is dan aanwezig dat Voorschoten weer onder provinciaal toezicht komt te staan. “Dat is aan de provincie, maar het tekort wordt deze keer door het Rijk veroorzaakt, niet door ons zelf.”

1,7 miljard
Jan van Zanen, voorzitter van de Vereniging voor Nederlandse Gemeente (VNG), liet maandagochtend weten te vrezen dat gemeenten omvallen wanneer het Rijk niet met meer geld over de brug komt. Als het gaat om jeugdzorg kwamen gemeenten volgens de VNG in 2019 maar liefst 1,7 miljard euro tekort.

Politiek Voorschoten


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×