Testbuisjes bij de GGD-testlocatie in Leiden. (Foto: Rob van Dullemen).

Nu ook in Leiden veel minder corona

Het aantal coronabesmettingen is deze week flink gedaald, ook in Leiden en omgeving. Bij de ziekenhuisopnames is die daling zelfs spectaculair. Tot en met donderdag is er maar één nieuwe coronapatiënt uit de regio opgenomen, tegen acht in de voorgaande week.

Dat het landelijk de goede kant op ging, werd de afgelopen dagen wel duidelijk. Het aantal besmettingen dook voor het eerst in een half jaar drie dagen lang onder de 3000 per dag. En in de ziekenhuizen is het nu niet drukker dan begin oktober.

Lees het laatste nieuws in het coronadossier van Sleutelstad

Bezette bedden
De druk op de ziekenhuizen is in een kleine maand bijna gehalveerd. Begin mei ging het nog om ruim 2700 bezette bedden, vrijdag lagen er nog maar 1440 coronapatiënten. En het dagelijkse aantal nieuwe opnames is zo laag dat dit weekend al de grens van 1300 nadert.

De Leidse regio kende vorige week nog een onverwachte piek van vijftien ziekenhuisopnames, waarvan twaalf uit Leiden. Een deel daarvan leek een gevolg van de recente ‘suikerfeestuitbraak’ in Leiden Noord. Maar deze week kwamen er amper nieuwe patiënten meer bij. Na vier dagen was dat er slechts één, terwijl de teller halverwege vorige week al op acht opnames stond.

Grote verschillen
Ook de nieuwe besmettingen in de regio zijn verder gedaald. Het waren er tot vrijdag zo’n veertig procent minder dan vorig week. Landelijk ging er maar zo’n dertig procent van de cijfers af, en in regio Hollands Midden zelfs minder dan twintig.

De besmettingsgraad van de Leidse regio ligt nu weinig hoger meer dan het landelijke gemiddelde. Maar de verschillen tussen gemeentes zijn groot. Leiderdorp telt per inwoner 37 procent méér besmettingen, terwijl Oegstgeest en Voorschoten juist ruim 50 procent minder besmettingen tellen dan het landelijke gemiddelde. Zoeterwoude zitten daar met licht bovengemiddelde cijfers tussenin.

Perspectief
Voor het demissionaire kabinet waren de gunstige cijfers aanleiding om gisteren meer en eerdere versoepelingen van de coronamaatregelen aan te kondigen dan vooraf verwacht. Al per 30 juni mag de horeca tot middernacht open blijven en zijn sportwedstrijden weer ruimer toegestaan. Dat was allebei pas per 21 juli gepland.

Dit gunstige perspectief is mogelijk door het dalende aantal besmettingen, plus de toenemende vaccinatiegraad in het land. Vandaag wordt alweer de 9 miljoenste prik gezet. Met iedere volgende prik wordt het voor het virus lastiger om zich te verspreiden en mensen ernstig ziek te maken.

Te snel?
Toch klonken er gisteren ook wel bezorgde geluiden. De helft van de volwassen bevolking heeft nog geen enkele prik gehad. En door de tegenvallers met Janssen (je weet wel, dat o zo veelbelovende éénpriksvaccin dat nog steeds leveringsproblemen heeft) gaat het nog zes weken duren voordat ook 20-jarigen de kans op een coronaprik hebben gehad.

Als er te snel versoepeld wordt, zou er volgens critici nog een flink aantal dertigers en veertigers in het ziekenhuis kunnen belanden. Bovendien krijgen nieuwe virusvarianten dan de ruimte, zoals nu in Groot Brittannië gebeurt met de Indiase variant.

De Leidse epidemioloog Frits Rosendaal wees gisteren in de Volkskrant op deze risico’s. Hij zei daarom: “Als je dit virus kwijt wilt, zou je zeggen: laten we nog even hard doordrukken”. Wat hem betreft zou het met de versoepelingen best wat voorzichter mogen gaan. Maar voorlopig overheerst landelijk de opluchting.

Advertentie

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Regio Voorschoten Zoeterwoude Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×