Burgemeester Lenferink: 'Moeilijkste gesprek dat ik heb moeten voeren'

Het was, vertelt hij geëmotioneerd, het moeilijkste gesprek dat hij heeft moeten voeren. Burgemeester Lenferink doelt daarmee op het gesprek dat hij het afgelopen weekeinde had met de ouders van de 7-jarige Doris die afgelopen zaterdag overleed na een aanrijding met een bus.

“Omdat de ouders het ongeluk zelf hebben zien gebeuren”, dat maakte dit gesprek zwaarder dan de andere zware gesprekken die hij als burgmeester voerde. “En omdat ze hier in dit land zijn zonder familieleden. Rouwen met hun naasten kunnen ze niet. Ze zijn hier alleen en hulpeloos. Ik had een knoop in mijn maag gezeten voor en vooral ook na het gesprek.”

De familie is uit Iran naar Nederland gekomen voor het werk van Doris haar moeder die aan de Universiteit Leiden is verbonden.  Wat hij als burgemeester dan kan doen? “Luisteren en helpen met de vragen die ze hebben. Hoe ze hun ouders uit Iran hier naar toe kunnen halen. Ze zitten in een vreemd land en hebben heel veel praktische vragen.”

Onveilige verkeerssituatie
In het interview met Sleutelstad gaat Lenferink ook in op de kritiek die snel na het ongeluk ontstond op de onveilige verkeerssituatie. “We moeten het tijd geven. Een beetje achter elkaar schakelen maar eerst even focussen op het verdriet zelf, en afwachten wat het politieonderzoek naar boven brengt.” Wel wil de burgemeester er over kwijt dat de verkeerssituatie die is ontstaan doordat de markt naar de Beestenmarkt is verplaatst van tevoren goed is bestudeerd. En dat er een verkeersplan voor is gemaakt dat tot nu toe goed werkte. “In zijn algemeenheid geldt dat in een krappe stad als Leiden het gevaar bij drukte toeneemt.” Maar, herhaalt Lenferink. “Laten we eerst de oorzaken uitzoeken en het politieonderzoek afwachten.

Slachtofferhulp
Lenferink is zich bewust van het trauma dat getuigen van het ongeluk mogelijk hebben opgelopen. “Zoveel mensen hebben het gezien. Zoveel mensen zijn aangedaan. Slachtofferhulp is mogelijk voor iedereen die het gezien heeft en hulp nodig heeft om de beelden te verwerken.”

Of er nog een herdenking komt voor de stad weet Lenferink nog niet. Hij vindt het belangrijk daar eerste de ouders over te horen. “Die zijn nu met hun eigen verdriet bezig dat moeten we hen gunnen. ”

 

 

Advertentie

Leiden Maatschappij Dodelijk ongeluk Steenstraat


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×