Gasten zijn niet meer genoodzaakt om op het terras te zitten, maar kunnen vanaf zaterdag ook binnen een plekje zoeken. (Foto: Rob van Dullemen).

Eerste Leidse café vrijdagnacht om 00.00 uur al open: ‘We mogen weer!’

“We naderen het einde van de crisis, maar blijven uitermate waakzaam.” Zo begon demissionair minister-president Mark Rutte de persconferentie waarin hij aangaf de maatregelen te gaan versoepelen. Vanaf zaterdag 26 juni is er daarom meer mogelijk. Zo krijgt ook de Leidse horeca weer wat meer vrijheden. Verschillende horecaondernemers hebben hun planning al vaststaan.

The Flow laat er geen gras over groeien. Het café aan de Morsstraat geeft via Facebook aan meteen om middernacht te beginnen, om zo een feestelijke opening te houden. De gasten moeten, zoals de regels voorschrijven, een toegangstest of vaccinatiebewijs hebben.

Ook café Einstein hoeft met minder maatregelen rekening te houden en maakt gebruik van de mogelijkheid om het EK voetbal uit te zenden: “We gaan veel voetbal laten zien op een groot scherm bij ons. Verder blijft alles wel normaal. Binnen moet iedereen nog gewoon anderhalve meter afstand houden, want hierdoor is er geen vaccinatiebewijs nodig. Dit zou wel moeten als we alle tafels weghalen om te dansen. Maar daar beginnen we nu nog niet aan.”

Mondkapje
Daar sluit Studio de Veste zich bij aan. “Ja gelukkig, we zijn erg blij. We gaan gewoon open, zonder al te veel te organiseren. Er komen nog geen live optredens. Dat is echt niet rendabel voor maximaal vijftig mensen. Wel hebben we een deel verbouwd, dus ziet het er weer iets anders uit binnen.”

De Waag had met haar terras aan de Aalmarkt al wat extra ruimte, maar mag vanaf zaterdag ook weer binnen gasten ontvangen. “We blijven straks tot twaalf uur open. Binnen hebben we ruimte voor tachtig personen, dus dat scheelt behoorlijk. Alle tafels moeten nog wel op anderhalve meter, maar een mondkapje hoeft, op het toiletbezoek na, gelukkig niet. Ook is een vaccinatiebewijs niet nodig vanwege de onderlinge afstand.”

Nog even niet
Nu er steeds meer mensen gevaccineerd zijn tegen het coronavirus, gaat de overheid naar stap vier van het openingsplan. Dit houdt onder andere in dat cafés, restaurants, poppodia en theaterzalen hun deuren weer mogen openen. Ook mogen mensen weer fysiek naar kantoor en kunnen amateursportwedstrijden doorgang vinden. Deze versoepelingen gelden zolang mensen onderling genoeg afstand houden.

De mondkapjesplicht wordt nog wel gehandhaafd op plekken waar anderhalve meter afstand houden lastig is. Daarom zal het uitgaan nog niet helemaal hetzelfde zijn als eerst, zegt De Waag: “Als we binnen de ruimte maken zodat mensen met elkaar kunnen dansen, moeten we ook negatieve testresultaten of vaccinatiebewijzen gaan vragen aan gasten. Dit doen we nog even niet nu.”

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×