Zo druk als hier op de Lammermarkt zal het dit EK nog niet worden rond de grote schermen, maar er kan wel weer wat. (Archieffoto: Emile van Aelst).

Voetbal kijken op groot scherm mag op Leidse terrassen

De gemeente Leiden gaat het plaatsen van grote schermen om op terrassen in Leiden voetbal te kijken toestaan. Dat meldde burgemeester Lenferink dinsdag in de gemeenteraad bij een update over de coronamaatregelen. Die verdwijnen grotendeels. Alleen de anderhalve meter afstand blijft nog, net als het advies om regelmatig de handen te wassen.

Voorwaarde is wel dat de schermen op het terras zijn gericht, zodat voorbijgangers niet blijven staan kijken. “Bezoekers kunnen dan zittend op anderhalve meter afstand van elkaar de verrichtingen van Oranje en de andere teams op het EK volgen”, aldus de burgemeester.

Lenferink kondigde verder aan dat er ook in Leiden meer ruimte komt voor evenementen. Hij gaf er wel meteen een ‘winstwaarschuwing’ bij. “Maar u moet er ook niet teveel van verwachten in verband met de krappe capaciteit bij de politie. Die heeft tijdens de pandemie een hoge inzet gezet en agenten hebben nu ook recht op vakantie.” Bij de evenementen die wel weer plaats kunnen vinden, zal het dan ook vooral om¬†activiteiten gaan die geen of beperkte begeleiding van de politie vergen.

Parken
De afgelopen periode met veel mooi weer steeg de overlast in de Leidse parken. Daarop heeft de gemeente met name in het Singelpark extra maatregelen genomen zoals een verbod op het nuttigen van alcohol en het afspelen van versterkte muziek. “Dat lijkt positief uit te werken”, aldus de burgemeester.

Markt
Dat de markt binnenkort terug mag naar de Nieuwe Rijn was onlangs al bekend geworden. Wel is het volgens de burgemeester waarschijnlijker dat dat eerder begin augustus wordt, dan eind juli. “Er moet nog wel het een en ander worden voorbereid.” Volgens Lenferink is een verplaatsing nu wel verantwoord, omdat de markt in zomer minder druk is dan op andere momenten in het jaar. Bovendien vervalt naar verwachting half augustus, begin september de verplichting om anderhalve meter afstand te houden.

Vaccinatiebereidheid
Het gaat in Leiden goed met het aantal mensen dat zich laat vaccineren tegen Covid-19. Ondanks dat algemene beeld wordt ook hier gesignaleerd dat de vaccinatiebereidheid onder sommige groepen en in sommige delen van de stad wat achter blijft. Met de GGD gaat de gemeente bekijken hoe ook daar een impuls gegeven kan worden.

Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×