(Foto's en video: Chris de Waard).

Gemeente test schoorsteenverlichting op E.ON-centrale

De gemeente Leiden heeft gisteren een test uitgevoerd met de verlichting op de schoorsteen van de E.ON-centrale aan de Langegracht. Op de schoorsteen wordt in verschillende kleuren de actuele windkracht geprojecteerd. Oorspronkelijk zou het project al in maart van dit jaar starten. Volgens wethouder Fleur Spijker ligt het nu in de planning dat het lichtproject op de schoorsteen in september, als de avonden weer wat langer zijn, officieel van start gaat. De projectie is dan vanaf het centrum zichtbaar.

Op de centrumzijde van de schoorsteen van de centrale is de geprojecteerde windkracht te zien die verandert van kleur afhankelijk van de windkrachtsterkte. Om ‘lichtvervuiling’ minimaal te houden, wordt de toren vanaf aan de centrumzijde verlicht. Zodra de straatverlichting aan gaat, is ook de projectie zichtbaar tot middernacht. De kleur van de projectie verandert na minimaal 15 minuten, zo wordt voorkomen dat de schommelingen in windkracht voor een te grote afwissing van kleuren zorgt.

De projectie van kleuren werkt goed, de windkrachtmeter verdient nog enige aandacht.

Vleermuizen
Ook is rekening gehouden met de natuur. Een onderzoek naar de flora en fauna die is uitgevoerd, laat een positief resultaat zien voor de manier van verlichten. De definitieve kleuren van het licht worden bepaald tijdens de installatie. De kleur blauw wordt sowieso niet gebruikt. Deze kleur zou vleermuizen kunnen hinderen.

Vier LED-projectiespots die op het dak van de centrale staan, verlichten de schoorsteen. Met het gebruik van LED en de GOBO-projectietechniek is er geen strooilicht en kan de lichtstraal precies worden gericht, zodat lichtvervuiling minimaal is.

De kosten voor de aanleg en het onderhoud van de verlichting wordt door de gemeente Leiden betaald. Uniper, de eigenaar van de centrale, neemt de energiekosten op zich en zorgt voor onder andere het aanpassen van de bliksemafleiding.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×