De bijeenkomst bij Volkenkunde moet een jaarlijks terugkerende herdenking worden. (Foto's/video's: Chris de Waard).

Keti-Koti herdenking in tuin Volkenkunde

In de tuin van Museum Volkenkunde werd woensdagmiddag een bijeenkomst gehouden om stil te staan bij de afschaffing van de slavernij. Tijdens die herdenking spraken onder meer  voorzitter Jacintha Groen van de stichting Songs of Freedom die de Keti-Koti herdenking ook had georganiseerd. Keti-Koti betekent ‘ketenen gebroken’.

Ook wethouder Yvonne van Delft sprak de aanwezigen toe, net als de Leidse historicus Gert Oostindie die samen met Karwan Fatah-Black het boekje ‘Sporen van de slavernij in Leiden‘  schreef. De Surinaamse dichter Ringold van West droeg voor in het Nederlands en het Surinaams en Nancy Zeefuik zong een lied over vrijheid. Na de toespraken bracht Jacintha Groen een plengoffer, waarna verschillende organisaties een krans legden.

De aandacht voor het slavernijverleden neemt in Nederland de afgelopen jaren sterk toe. op 1 juli 1863 schafte Nederland de slavernij officieel af in Suriname en de Nederlandse Antillen. Daarna volgde een soort ‘overgangsperiode’ van tien jaar waarin de vrijgemaakte mensen alsnog verplicht op contractbasis moesten werken op de plantages.

Slavernijmonument
In Suriname is Keti-Koti een nationale feestdag. Organisator Jacintha Groen hoopt dat dat in de toekomst ook in Nederland het geval zal zijn. “Dat is mijn droom”, zei ze tijdens de bijeenkomst bij Volkenkunde. Een andere droom is de oprichting van een slavernijmonument in Leiden. Een kunstwerk waarbij mensen stil blijven staan en met elkaar in gesprek gaan over deze zwarte periode in onze geschiedenis. Ook hopen de nazaten van de tot slaaf gemaakte mensen nog op officiële excuses van de Nederlandse overheid. Wethouder Yvonne van Delft kan zich wel voorstellen dat zo’n monument er komt.

Leiden Maatschappij Keti Koti


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×