Examenreisjes en dansfeesten geven het virus nu zuurstof. (Foto: Frank Steenkamp).

Coronacijfers: toch weer meer besmettingen

Het aantal nieuwe coronabesmettingen stijgt sinds enkele dagen weer. Het is nog niet duidelijk of dit komt door het loslaten van hygiënemaatregelen, door de opkomst van de deltavariant of door het toegenomen aantal ‘testen voor toegang’ bij grote evenementen.

Zaterdag werden er in Nederland 1146 positieve testuitslagen gemeld, twee keer zo veel als afgelopen maandag en dinsdag en het hoogste aantal in drie weken tijd. Het weektotaal stevent af op een toename van minstens twintig procent.

Bollenstreek
In de regio Hollands Midden stijgen de cijfers gemiddeld zo’n 15 procent. In Leiden en directe omgeving was tot zaterdag weinig stijging te zien, maar de besmettingsgraad blijft er wel iets hoger dan het landelijke gemiddelde.

Een opvallende opleving laat het coronavirus vooral in de bollenstreek zien. In Lisse en Hillegom gaat het om een ruime verdubbeling in één week. En in Teylingen blijft de besmettingsgraad twee keer zo hoog als landelijk.

Deltavariant
Zaterdag werd ook bekend dat de deltavariant van het virus nu ook Nederland in heel korte tijd de overhand krijgt. Deze extra besmettelijke ‘Indiase’ variant is volgens het RIVM nu al verantwoordelijk voor de helft van alle coronagevallen.

In andere landen heeft dit al tot een sterke toename van de coronagevallen geleid en zelfs tot het uitstellen of terugdraaien van versoepelingen. In Nederland is hier voorlopig geen sprake van. Het kabinet rekent er nog op dat de snelle toename van het aantal gevaccineerden een vierde golf kan voorkomen. De laatste dagen worden er 400 duizend coronaprikken per dag gegeven.

Nog niet gevaccineerd
Die strategie kreeg gisteren steun door een artikel in het Algemeen Dagblad. Uit een rondgang van deze krant langs een reeks ziekenhuizen bleek dat bijna alle patiënten die daar nu nog terechtkomen, nog niet of niet volledig gevaccineerd zijn.

Een steeds groter deel van de nieuwe besmettingen komt ook uit de groep jongeren, waarvan de meesten nog niet volledig gevaccineerd zijn. En nu er weer op flinke schaal gefeest wordt, lijkt dit een drijvende kracht achter de opleving van het virus.

Dansfeest
Na de reeks besmettingen onder pas geslaagde scholieren die naar Spanje of Portugal waren gereisd, trok deze week de massale virusuitbraak in Enschede veel aandacht. Bij een dansfeest in de discotheek Aspen Valley waren minstens 110 jongeren besmet geraakt. Zondagmiddag meldde de GGD dat dit aantal al opgelopen is tot 165.

Het aantal positieve testuitslagen bleek zondag voor de vierde dag op rij gestegen. Landelijk ging het om 1239 nieuwe besmettingen, het hoogste aantal in meer dan een maand. Leiden telde er 24 en ook dat aantal was in de hele maand juni niet meer geteld.

Op weekbasis stegen de besmettingscijfers daardoor alsnog sterker dan zaterdag te voorzien was: landelijk met maar liefst 40 procent, regionaal en in Leiden met 30 procent. De nieuwe besmettingen werden vooral gevonden bij twintigers. Het aantal ziekenhuisopnames blijft tot nu toe nog laag.

Dit bericht is geactualiseerd op basis van de nieuwe cijfers van zondag

Maatschappij Regio Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×