Volgens de fysiek beperkte Margriet van Kampenhout zijn alleen plastic rietjes voor haar geschikt, voor nu. (Foto: Omroep West.)

Nieuwe rietjes niet altijd geschikt voor mensen met fysieke beperking: 'Ze zijn ons vergeten'

Margriet van Kampenhout uit Oegstgeest is boos. Zij heeft een fysieke beperking aan haar armen en polsen, waardoor zij regelmatig gebruik maakt van plastic rietjes om te drinken. Met het verbod op plastic rietjes dat sinds 2021 van kracht is, is Margriet nu aangewezen op papieren rietjes. Alleen die zijn voor haar onbruikbaar. Ze pleit daarom voor een alternatief. “Ze zijn ons vergeten”, zegt ze.

Margriet noemt haar beperking een ‘bouwfoutje’. Ze kan haar ellebogen niet buigen en haar polsen niet strekken. Hooguit kan ze haar armen omhoog zwaaien, maar niet omhoog houden. Daarom maakt ze gebruik van plastic rietjes om warme en koude dranken en soepen te drinken. “Ik kan met mijn hand niet mijn kopje naar mijn mond brengen, maar met een rietje kan ik mijn mond wel naar mijn kopje brengen”, legt Margriet kortstondig uit.

De plastic rietjes die Margriet tot nu toe gebruikt zijn voor haar een ideale oplossing. Afhankelijk van het glas, de mok of de kom waaruit ze drinkt, kan ze het rietje laten doorknippen en buigen tot het de juiste lengte en vorm heeft. Het probleem waar Margriet nu mee zit is dat geen enkel ander rietje voor haar hiervoor bruikbaar is. Voorlopig heeft ze nog wel een voorraad plastic rietjes op zolder liggen, maar wanneer die op is zit Margriet met een groot probleem.

Alternatieven
Sinds het verbod op plastic rietjes is het aantal alternatieven op de markt explosief toegenomen. Metalen rietjes, bamboerietjes en papieren rietjes zijn het populairst, maar deze bieden geen uitkomst voor Margriet. Zo hebben de papieren rietjes geen bochtje zoals de plastic variant, waardoor het drinken moeilijk is. Ook de bamboevariant mag niet baten. “De bamboerietjes zijn hard, dus als iemand een spastische beweging maakt kunnen ze zichzelf bezeren”, zegt Margriet. Ook metaal is geen optie volgens haar. “Zeker niet bij warme dranken of soepen, want je verbrandt je lippen.”

Zelf is Margriet overigens wel groot voorstander van het vervangen van plastic door milieuvriendelijke alternatieven, maar dan wel met de fysieke beperkte gemeenschap in het achterhoofd. “Voor mij zijn de alternatieven niet goed. Als ik een glas limonade drink kan ik best een bamboerietje gebruiken, maar ik ken ook mensen die een beperking hebben waar ze zelfs hun hoofd niet kunnen bewegen.” Voor die mensen vormen de bamboerietjes dan weer geen oplossing.

Vertrouwen in innovatie
Volgens Margriet hebben de wetgevers onvoldoende stilgestaan bij de gevolgen voor fysieke beperkte mensen. “Ze zijn ons vergeten en hebben ons daarna weggezet”, zegt ze. Wel is ze enthousiast over de hernieuwde interesse onder ambtenaren, lobbygroepen en particulieren om een goed, bruikbaar en duurzaam rietje te ontwikkelen voor mensen zoals zij.

Momenteel zijn volgens Margriet al meerdere zogenaamde innovatiepartners bezig met het zoeken naar een oplossing. “Ik heb het vertrouwen dat als die slimme mensen het benodigde budget en de materialen krijgen en weten aan welke eisen een rietje moet voldoen, we binnen een jaar of drie twee alternatieven hebben. Ik heb vertrouwen dat het komt.”

Maatschappij Oegstgeest


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×