Probleem is niet het zwemmen maar de herrie waarmee het gepaard gaat

Het probleem is niet zozeer het zwemmen maar meer de herrie waarmee het gepaard gaat. Burgemeester en wethouder zien daarom geen reden om het verbod op zwemmen in open water steviger handhaven. Daar is ook geen menskracht voor. Dat antwoorden zij op vragen van VVD, CDA en SP.

De raadsleden constateren dat er steeds vaker in grachten, singels en sloten gezwommen wordt terwijl dat officieel verboden is in Leiden. Ze vinden het ook wel begrijpelijk en haken aan bij een eerder plan van stadsgrachtenadviseur Aaf Verkade. Die stelde voor om zwemmen op een aantal plekken toe te staan en daar dan ook alle scherpe voorwerpen uit het water te halen. Een bord met ‘zwemmen op eigen risico’ erbij maakt duidelijk dat er gezwommen mag worden maar dat dat dus op eigen risico is.

Op andere plekken moet de gemeente dan juist steviger gaan handhaven. Want, zo horen de raadsleden van mensen die aan het water wonen, het gezwem leidt ook tot overlast. Het Leidse college ziet dit plan echter niet zitten.

Pilot
Er zijn volgens de gemeentelijke telling in de periode 1 maart tot en met 21 juni 2021 in de hele stad 16 meldingen geweest over zwemmers. Met name bij de parken in de binnenstad wordt geregeld gezwommen, constateert het college. “Over een aantal parken in de binnenstad zijn veel overlastmeldingen binnengekomen. Ons algemene beeld is dat de overlastmeldingen niet zozeer gaan over het zwemmen zelf, maar over de gedragingen van de zwemmers, veelal jeugdgroepen, en andere gedragingen in de parken, zoals het (overmatig) drinken van alcohol, afspelen van harde versterkte muziek en achterlaten van zwerfvuil.”

De gemeente heeft hierop de afgelopen periode streng gecontroleerd en strikt gehandhaafd. De overlast is sindsdien verminderd, stellen burgmeester en wethouders. Maar handhaven op zwemmers alleen, dat doen politie en boa’s niet. Dat heeft geen prioriteit en dat gaat het als het aan burgemeester en wethouders ligt ook niet krijgen. Een pilot met zwemplekken die gedoogd worden, zien burgemeester en wethouders ook niet zitten. Het geld ervoor ontbreekt en de boa’s en politiemensen hebben al genoeg werk.

Trekvliet
VVD-raadslid Tom Leest vraagt aandacht voor de overlast die zwemmers in de Trekvliet veroorzaken. Volgens burgemeester en wethouders zwemmen daar vooral jonge kinderen en die maken weliswaar geluid maar dat is niet bijzonder ernstig. Buurtbewoners maken veel drukkere dagen mee. De Trekvliet tussen spoorbrug en de brug in de Vrijheidslaan heeft op warme dagen wel iets weg van een zwembad waar tientallen mensen met speakers en gevulde picknicktassen, en soms ook een barbecue de dag en avond doorbrengen. Omwonenden hebben regelmatig aan de bel getrokken, weet Leest.

De betreffende buurtvereniging Vlietkaap heeft de wijkregisseur en de gemeente gevraagd om al vóór het zwemseizoen van 2020 met een oplossing te komen. Maar het duurde lang voordat er überhaupt contact was. Ook burgemeester Lenferink reageerde niet binnen de wettelijke termijn van honderd dagen op een handhavingsverzoek van de bewoners. Die werd pas in het najaar beantwoord met de melding dat er in december niet gezwommen werd en er dus ook niet gehandhaafd hoeft te worden.

Overigens was het contact die zomer al op een andere manier tot stand gekomen en was de bewoners gevraagd om melding te blijven doen van overlast. Maar toen zij dat daadwerkelijk deden kregen ze te horen dat het beleid was gewijzigd en het zwemmen gedoogd werd. De bewoners zijn, aldus Leest, teleurgesteld en voelen zich niet serieus genomen. Er zijn excuses aangeboden, laat de gemeente weten. Ook heeft burgemeester Lenferink in september uitgebreid gereageerd op een bericht van een van de melders.

Advertentie

Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×