Rein Paulides. (Foto: Robbert Beurse).

Leidse schipper vertrekt naar Griekenland: 'rondvaarten bestaan daar nog niet'

De bekende Leidse schipper Rein Paulides is de pensioengerechtigde leeftijd gepasseerd, maar denk niet aan stoppen met werken. Na tientallen vakanties in het Griekse Kassandra besloot hij om het roer nog een keer om te gooien. Paulides vertrekt binnenkort naar Griekenland om daar rondvaarten te organiseren.

“We komen al jaren in dit gebied. Er is van alles te doen voor toeristen, maar rondvaarten bestaan daar nog niet”, verklaart de schipper zijn besluit. Na zijn pensioen als gymnastiekleraar begon het bij Paulides te knagen. “Ik heb daar vaak rondgevaren in mijn eigen bootje en het is daar zo mooi. Ik moet dit gewoon nu doen. Anders lig ik straks op mijn sterfbed met spijt dat ik het nooit heb geprobeerd”, zegt hij.

Zomer
Voorlopig verblijven Paulides en zijn vrouw alleen ’s zomers in het Griekse plaatsje. “Ik zou wel volledig willen emigreren. Maar mijn vrouw is nog niet zover”, vertelt Paulides. In de winter keert de familie terug naar Nederland en vaart Paulides weer door de Leidse grachten. Collega-schipper Sofie Chandon Janssens stelt dat het niet alleen vanwege zijn vrouw is dat Paulides ’s winters terugkeert naar de Sleutelstad. “Hij kan Leiden helemaal niet missen. Dat is zijn stadje en dat blijft zo”, vertelt ze.

Dolfijnen
Je hebt in Griekenland geen grachten zoals in Leiden. “Nee, je vaart op de zee. Dat is heel anders. Maar niet minder mooi”, vertelt Paulides. De schipper ziet zichzelf al rondvaren langs de uitgestrekte stranden en blauwe zee. “Als je geluk hebt zwemmen er gewoon dolfijnen, twintig meter van je boot. Geweldig.”

Een boot heeft Paulides inmiddels aangeschaft. Binnenkort vertrekt hij naar Griekenland om de eerste toeristen rond te varen.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×