Noortje Looijenga. (Foto: Eigen foto).

Stagiaire ontdekt nieuwe vlindersoort in Naturalis

De 18-jarige Noortje Looijenga kan voortaan zeggen dat er een vlindersoort naar haar is vernoemd. Tijdens haar stage voor Naturalis heeft ze een nieuw soort vlinder ontdekt. Het insect draagt voortaan de naam van zijn ontdekker: Cyme laeta Looijenga 2021.

“Nieuwe soorten insecten worden dagelijks ontdekt, maar dat een stagiaire dat doet, is wel bijzonder”, vertelt Looijenga aan mediapartner Omroep West. De 18-jarige stagiaire kreeg voordat ze haar ontdekking deed een klein voorzetje van haar begeleider. “Hij had een vermoeden dat er iets mee aan de hand was, en ik mocht er onderzoek naar doen.”

Genitaliën
Bij insecten is de doorslag te zien in de genitaliën. “Dat klinkt een beetje raar, maar je haalt echt de buik open en legt het onder de microscoop om te zien hoe het er van binnen uit ziet.”, legt de biologe in opleiding uit.

Nieuw-Guinea
Uit nader onderzoek bleek dat de stagiaire inderdaad een nieuwe vlindersoort heeft gevonden. “Ik geloof het nog niet helemaal”, lacht ze. De vlinder komt uit Nieuw-Guinea. “Als er een documentaire over het gebied op televisie langskomt, zit ik al te kijken of ‘ie ergens op een boom zit. Dat slaat natuurlijk nergens op, maar ik ben zo trots.”

Looijenga is niet bang dat dit al het hoogtepunt van haar prille carrière als bioloog is. “Dat denk ik niet. Ik wil zeker nog door in dit vakgebied en wie weet eens een keertje echt op excursie mee naar Nieuw-Guinea of andere werelddelen.”

Leiden Science


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×