Op Sportpark Cronesteinkade zou korfbal plaats moeten maken voor tennis. (Foto's: Chris de Waard).

Schuifoperatie met sportvelden nog geen gelopen race

De pogingen van sportwethouder Dirkse om de Leidse Hockeyclub Roomburg alsnog aan een vierde veld te helpen, leiden nog niet overal tot grote vreugde. Behalve bij de hockeyclub zelf. “We hebben al zo lang meer ruimte nodig. Het zou mooi zijn als die er nu ook echt komt. Hoe eerder hoe beter”, zegt voorzitter Bas Pietersen.

De gemeente maakte vorige week drie opties bekend voor de realisatie van zo’n vierde hockeyveld. Twee ervan zijn eigenlijk een soort reserveplannen. Een los extra hockeyveld aan de Boshuizerkade, maar daar ziet de hockeyclub zelf niks in en ook het verplaatsen van de hockey naar het terrein aan de Cronesteinkade waar nu nog de korfballers van Trigon spelen kent nogal wat nadelen. Dat past alleen als het ten koste gaat van stadstuinderij Het Zoete Land, of door het bestaande clubhuis te slopen.

De derde, meest kansrijke, optie is echter ook nog geen gelopen race. Volgens de gemeente is Tennisclub Roomburg best bereid om naar de Trigon-locatie verhuizen en zo alsnog plaats te maken voor een vierde hockeyveld in het Roomburgerpark. Aan de Cronesteinkade is iets meer ruimte en volgens Dirkse kan daar een tiende tennisbaan worden aangelegd of negen tennisbanen en drie padelbanen. TC Roomburg heeft nu negen banen en zou er dan in ruimte op vooruit gaan.

Negatief
“Dat ligt wat ons betreft wel iets genuanceerder”, zegt bestuurslid Klaas-Jan Doeven van TC Roomburg als we hem vragen hoe zijn club denkt over deze mogelijke oplossing. “Wij willen best meedenken  over een dergelijke oplossing en staan in beginsel niet onwelwillend tegenover deze eventuele move. Maar dan moet er wel eindelijk ook eens naar ons geluisterd worden. En naar wat wij zouden willen op een eventuele nieuwe locatie. Een min of meer 1-op-1 verplaatsing van ons tennispark is niet wat wij willen.” Veel meer wil Doeven er nu nog niet over kwijt. “Het is nog zo pril allemaal en er is alleen nog maar oriënterend gesproken met de gemeente”, zegt Doeven die niet snapt dat de gemeente de plannen nu al zo breed heeft uitgemeten. “Daardoor wordt het eigenlijk alweer negatief gepresenteerd, terwijl je dit ook positief had kunnen formuleren.”

Korfbal
Ook zijn collega-voorzitter Robin van Eijk van de Leidse Korfbal Vereniging Sporting Trigon kan nog niet heel inhoudelijk reageren. “De wethouder stuurde zijn brief en ging op vakantie. We hebben het er dus nog niet echt met hem over kunnen hebben.” De gemeente wil in het voorkeursscenario Sportpark Cronesteinkade dus toewijzen aan de tennisclub en dat gaat ten koste van de korfballers. Die zouden dan moeten intrekken bij Pernis in Leiden Noord of bij KZ Danaïden aan de Montgomerystraat. Maar het liefste blijven we gewoon hier”, zegt Van Eijk. Hij voelt zich overvallen door de mededeling van Dirkse dat kleine clubs gedwongen kunnen worden om te verhuizen. Eerder gebeurde dat ook met voetbalclubs die niet aan een aantal door de gemeente opgestelde minimum voorwaarden voldeden. Dat plan, Voetbal Vitaal, leidde tot voetbalfusies en het opheffen van meerdere verenigingen.

Fusie
Of Trigon ook zo’n fusie te wachten staat, lijkt niet waarschijnlijk. “Vorig jaar hebben we met Danaïden gesproken over fusie”, vertelt Van Eijk. “We vullen elkaar aan dus samengaan had voor allebei de clubs wel meerwaarde, maar we zijn er toch niet uitgekomen.” Die synergie is er volgens Van Eijk niet met Pernix. Die club speelt op hoog niveau en heeft Trigon daarom niet nodig om vooruit te komen. Trigon zou dan de ‘zwakkere’ partij zijn bij een fusie en dat wil natuurlijk niemand. “Maar de onderlinge verhoudingen zijn verder prima hoor”, voegt Van Eijk er nog aan toe. “We hebben regelmatig overleg en alleen in het veld staan we recht tegenover elkaar.”

Zo’n fusie hoeft er wat de gemeente betreft ook niet te komen. “Daar gaan de clubs zelf over”, zei Dirkse afgelopen week in een toelichting op zijn brief aan de Leidse gemeenteraad. Trigon zou zonder fusie bij een van de twee andere Leidse korfbalclubs kunnen intrekken en dan gezamenlijk gebruik moeten gaan maken van velden en faciliteiten. Waarschijnlijk wordt dat dan bij KZ Danaïden. Die club heeft net nieuwe velden en omdat die wat kleiner zijn dan de oude velden, omdat de regels zijn aangepast, is er aan de Montgomerystraat een extra veld bijgekomen.

Overlast
Van Eijk betwijfelt overigens of de buurt rond Sportpark Cronesteinkade zit te wachten op de komst van een grote club als TC Roomburg. Trigon zorgt met slechts 120 leden voor relatief weinig overlast, maar als er straks op tien velden getennist zou worden, kan dat voor de wijk wel eens heel anders uitpakken, zo denkt hij.

Leiden Politiek Sport Herinrichtingsplan Roomburgerpark


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×