Leidenaar zou man hebben neergeschoten uit zelfverdediging

Aan de moord op een camping in het Drentse Hoogersmilde ging een conflict in de drugswereld vooraf. Dat werd dinsdag duidelijk tijdens een nieuwe tussentijdse zitting in de zaak voor de rechtbank in Assen. De verdachte in de zaak is een 37-jarige man uit Leiden. Hij heeft bekend dat hij het 32-jarige slachtoffer heeft neergeschoten, maar zegt dat dit uit zelfverdediging was.

Eerder werd al duidelijk dat het tweetal elkaar kende uit het drugsmilieu. Het Openbaar Ministerie liet dinsdag weten dat de twee een conflict hadden dat onder meer ging over een bedrag van 20.000 euro dat het slachtoffer nog tegoed had van de verdachte Leidenaar. Die zegt dat hij door het slachtoffer werd bedreigd. Zijn advocaat, Nihad el Farougui, wil onder andere de vriendin van het slachtoffer horen als getuige. Omdat zij samenwoonde met het slachtoffer in een chalet op de camping weet ze volgens de Leidenaar meer over de dreigementen aan zijn adres.

De verdachte houdt vol dat hij het slachtoffer op de avond van 9 november heeft beschoten uit zelfverdediging. Hij kende de man uit de drugswereld. Het slachtoffer zou hebben gedeald in xtc en cocaïne en toen hij met vakantie was zou de man uit Leiden zijn ‘werk’ tijdelijk hebben overgenomen.

In de auto
Op de avond van 9 november reed de verdachte naar Drenthe om het latere slachtoffer te ontmoeten. De man pikte de Leidenaar op en liet hem in zijn auto naar camping De Horrebieter rijden. Toen de twee samen in de auto op de camping aankwamen, ging het al snel mis. Medewerkers hoorden schoten en vonden niet lang daarna het lichaam van het 32-jarige slachtoffer in zijn eigen auto. De schutter was er al vandoor. Hij werd een paar dagen later door de politie gevonden in Leeuwarden en zit sindsdien vast.

De verdachte volgde de zitting via een videoverbinding vanuit de gevangenis. De man stelde dat het slachtoffer in de auto opeens een wapen tevoorschijn haalde. Uiteindelijk haalde de Leidenaar de trekker over om zichzelf te beschermen. Wat er precies in de auto is gebeurd en hoe hij het wapen in handen heeft gekregen, werd vandaag niet ter zitting besproken, meldt mediapartner Omroep West die de zaak volgt.

Verder onderzoek
Omdat de Leidenaar en het Openbaar Ministerie een totaal andere lezing hebben over wat er is gebeurd, is er in december al een reconstructie gehouden op de camping. Er wordt nog gewerkt aan een 3D-visualisatie, waarop de verdachte en het OM kunnen aangeven hoe de schietpartij precies heeft plaatsgevonden.

Advocaat El Farougui wil nog meer getuigen verhoren en ook nog onderzoek laten doen aan telefoons. Ook wil ze dat haar cliënt nog een keer wordt verhoord. De rechtbank neemt daar volgende week dinsdag een beslissing over. Eind oktober behandelt de rechtbank de zaak inhoudelijk.

112 Sleutelstad Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×