De schietpartij was in 2020 op een camping in Hoogersmilde. (Foto: ANP).

Vijftien jaar cel voor dodelijk schietpartij op Drentse camping

De 37-jarige Abderrehim B. uit Leiden die op een Drentse camping een 32-jarige man neerschoot is veroordeeld tot een celstraf van vijftien jaar. Dat was donderdag de uitspraak van de rechter. Volgens B. schoot hij uit zelfverdediging, omdat het slachtoffer opeens een wapen pakte, maar de rechter gelooft dat niet. De gevangenisstraf is twee jaar langer dan het OM twee weken terug had geëist.

B. kende het slachtoffer, Joey Affriat, uit de gevangenis. De man uit Leiden kreeg in 2011 elf jaar gevangenisstraf voor doodslag. De 32-jarige man zat bij het slachtoffer op de afdeling en zo raakten de twee mannen bevriend, schrijft mediapartner Omroep West. Toen ze alle twee hun straf hadden uitgezeten, begonnen zij samen in de drugshandel. B. verkocht cocaïne met Affriat.

In de zomer van 2020 gaf Affriat een Rolex, 20.000 euro en drie goudstaven aan B. voor het geval hem iets zou overkomen in het criminele circuit. Uiteindelijk was het de bedoeling dat B. deze spullen in november 2020 zou teruggeven. Maar B. gaf de spullen niet terug, waardoor er een conflict ontstond tussen de twee mannen. Volgens B. zou hij nog 9.500 euro krijgen van zijn compagnon en werd hij door Affriat bedreigd via WhatsApp.

Worsteling in de auto
B. en Affriat hadden op de dag van de schietpartij met elkaar afgesproken op het station in Assen. Volgens B. heeft hij toen meteen de Rolex en de goudstaven teruggegeven aan zijn compagnon. Maar deze spullen zijn nooit teruggevonden door de politie.

Vanaf het station reden de twee mannen naar camping De Horrebieter in het Drentse Hoogersmilde. Toen B. het campingterrein opreed, zag hij naar eigen zeggen opeens dat Affriat een wapen in zijn hand had. De Leidenaar raakte door het wapen in paniek waarna een worsteling ontstond terwijl zij nog reden.

Reconstructie
Volgens B. zou hij tijdens de worsteling het wapen afgepakt hebben. Vervolgens schoot hij van korte afstand vier keer op het slachtoffer. Affriat overleed ter plekke. De auto kwam daarna tot stilstand tegen een zandheuvel. Getuigen vonden later het lichaam van het slachtoffer in de auto. B. was toen al op de vlucht geslagen. De 37-jarige dader meldde zich de volgende dag bij het kantoor van zijn advocaat, waar hij het advies kreeg om zichzelf aan te geven. Dat deed de Leidenaar twee dagen na de schietpartij.

Het Openbaar Ministerie eiste begin april dertien jaar celstraf en tbs met dwangverpleging. Volgens het OM klopte de verklaring van B. niet. Zo zou uit het appcontact tussen Affriat en B. blijken dat het conflict tussen hen was opgelost. Ook zou B. het wapen in de auto niet gezien kunnen hebben, omdat het te donker was. Ook zat er DNA van de stiefdochter van B. op het wapen. Daarnaast komt de manier van schieten, die B. tijdens een reconstructie voordeed, niet overeen met de kogelbanen in het lichaam van het slachtoffer.

Onbegrijpelijk en tegenstrijdig
Ook de rechtbank in Assen verwierp donderdag het verweer en noemde de verklaring van B. onbegrijpelijk en tegenstrijdig. Volgens de rechter heeft de Leidenaar opzettelijk een medemens van het leven beroofd. Daarom veroordeelde de rechtbank B. tot vijftien jaar cel voor doodslag op het 32-jarige slachtoffer. De eis van het OM voor een celstraf met daarbij tbs met dwangverpleging werd niet ingewilligd door de rechter. De rechter vond in de rapportage te weinig onderbouwing om die maatregel op te leggen.

112 Sleutelstad Leiden Schietpartij camping Drenthe


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×