De vaccinatiecampagne bereikt de jongeren. Dat moet de pandemie afremmen. (Foto: Rob van Dullemen)

Corona: vierde golf zakt nog verder in

De zomerse golf van coronabesmettingen lijkt bijna net zo snel te verdwijnen als hij gekomen is. Afgelopen weekend werden landelijk 5.300 mensen positief getest, vier keer zo weinig als twee weken geleden. Ook de groei in ziekenhuisopnames is gestopt.

Vanaf begin juli lieten de nieuwe coronabesmettingen een ongekend snelle toename zien, vooral bij jongeren. De versoepelingen van 26 juni bleken te snel en deels ondoordacht uitgevoerd. Op 9 juli zag het demissionaire kabinet zich genoodzaakt om in te grijpen. Het nachtleven ging weer op slot. Ook was het advies om thuis te werken weer terug.

Lees het laatste nieuws in het coronadossier van Sleutelstad

Nu, drie weken later, blijkt de ergste schrik van deze vierde golf voorbij. Het dagelijkse aantal positieve tests zakte zondag onder de 2.500: veel meer dan eind juni, maar ook veel minder dan de ruim 10.000 per dag van half juli. Het belangrijkste is dat de cijfers nu hard dalen.

Zevenhonderd bedden
De ziekenhuisopnames zijn pas na half juli flink gaan stijgen. In de week van 19 juli verdubbelden ze zelfs nog, terwijl de besmettingen al bijna halveerden. Ook afgelopen week bleef het aantal opnames hoog, met bijna 100 per dag.

Het aantal door corona bezette ziekenhuisbedden is in drie weken ruim verdrievoudigd: van 206 toen naar nu 683. De komende dagen wordt naar verwachting de grens van 700 bezette bedden doorbroken. Hiervan liggen dan bijna 200 patiënten op de intensive care.

Toch is ook voor de ziekenhuizen de ergste schrik weer even voorbij. De vrees dat er meer dan duizend bedden nodig zouden zijn voor corona, lijkt niet uit te komen. Want het aantal nieuwe opnames is iets over zijn hoogtepunt heen. Als deze trend doorzet, komen er over een week minder nieuwe coronapatiënten binnen als er het ziekenhuis verlaten. En dan daalt vanzelf het aantal bezette bedden.

Leidse regio
In Leiden en directe omgeving dalen de besmettingscijfers even hard als landelijk. Het weektotaal ging van bijna 1.100 naar 282, een daling van 72 procent. Leiden en Leiderdorp hebben nu per honderdduizend inwoners praktisch evenveel besmettingen als de rest van het land. In Zoeterwoude en Voorschoten is het besmettingsniveau nog eens bijna de helft lager.

Opvallend is dat het aantal ziekenhuisopnames in de Leidse regio al flink gedaald is, van zeven in de vorige week naar nu twee in één week. Het ging om een Leidenaar en iemand uit Zoeterwoude.

In de grotere GGD-regio Hollands Midden is nog geen daling van ziekenhuisopnames te zien. Vorige week waren het er in totaal 26, nu na zes dagen 24. Alphen, Gouda, Katwijk en Bodegraven vielen op met relatief veel ziekenhuisopnames.

Vaccinatie
Inmiddels is het R-getal, de snelheidsmeter van de epidemie, landelijk gezakt naar 0,7. Dat is het laagste niveau in ruim een jaar – een extra teken dat de vierde golf flink aan het uitdoven is.

Die daling is mede te danken aan de voortschrijdende vaccinatie. Uit diverse onderzoeken blijkt dat ongevaccineerden na een coronabesmetting zeker tien keer zo veel kans lopen dat ze naar het ziekenhuis moeten als mensen mét en vaccinatie. Dit verklaart ook waarom de ziekenhuizen merken dat opgenomen coronapatiënten gemiddeld ‘steeds jonger’ zijn: juist jongeren waren tot nu toe nog niet volledig gevaccineerd.

Dit biedt perspectief voor over een maand, als alle jongeren die dat willen gevaccineerd zijn. De hoop is dat dan het aantal ziekenhuisopnames zo ver daalt, dat er weer versoepelingen mogelijk zijn.

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Voorschoten Zoeterwoude Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×