Tokio071: Laurine van Riessen rijdt Nederlands record maar wint (nog) geen historische medaille

De Leidse Laurine van Riessen heeft vanmorgen nét geen historische medaille gewonnen met de Team Sprint bij het baanwielrennen. In de finale om het brons moest het Nederlandse team de Russen voor laten gaan. Van Riessen won in 2010 al een Olympische bronzen medaille met het langebaanschaatsen. Als van Riessen ook tijdens deze Spelen een medaille pakt, is de eerste Nederlander die zowel tijdens de zomer- als winterspelen eremetaal wint. Daarvoor zijn deze week nog twee kansen.

Lees alle artikelen terug in het ‘Toki071’ dossier van Sleutelstad

Voor Van Riessen en haar teamgenoot Shanne Braspennincx was de Team Sprint eigenlijk pas de warming-up voor de individuele onderdelen: Sprint en Keirin. Vanaf de kwalificatie lieten de dames echter al zien dat ze in goede vorm verkeren. Zowel in de kwalificatie (32,465) als in de 1e ronde (32,308) werd het Nederlands record verbroken.

China en Duitsland waren duidelijk een maatje te groot en streden om het goud, Nederland trof het Russische duo in de bronzen finale. In de 1e ronde waren de Russen ook al net iets sneller dan Van Riessen en Braspennincx. In de strijd om het brons kwamen de Nederlanders in 32,504 over de finish. China versloeg Duitsland en werd Olympisch kampioen.

Historisch
Van Riessen kan de eerste Nederlander worden die zowel op de zomer- als winterspelen een Olympische plak pakt. In 2010 (Vancouver) won ze als langebaanschaatser brons op de 1000 meter. Het is pas vijf sporters eerder gelukt om een medaille te winnen op zowel de zomer- als winterspelen, waarvan slechts twee in de afgelopen 25 jaar. Van Riessen heeft deze Spelen nog twee kansen om als enige Nederlander in dit illustere rijtje te komen. Komende week komt ze nog in actie op de Sprint en de Keirin.