Karolien Florijn in Sport071.

Roeister Karolien Florijn is blij met zilveren plak, maar wil meer in Parijs2024

“Ik ging naar Tokio om goud te winnen”, zegt roeister Karolien Florijn, die op de Olympische Spelen zilver won in de vier zonder stuurvrouw. “We misten het goud op 0,3 seconden, terwijl de hele race ruim zes minuten duurde, dus net na de finish denk je wel: het is me net uit de handen geglipt. Maar al snel was ik vooral blij met mijn medaille.”

Florijn heeft het talent voor roeien niet van vreemden, zowel haar vader Ronald Florijn (twee keer goud op Olympische Spelen) als haar moeder Antje Rehaag (wereldkampioen met de Duitse vrouwenacht) waren toproeiers. “Ik heb waarschijnlijk wat van die genen meegekregen, maar je moet er nog steeds heel hard voor werken en elke dag trainen. Het gaat niet vanzelf.”

Sport071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met roeister Karolien Florijn, winnares zilveren medaille in de vier zonder stuurvrouw.

De eerste week in Tokio kenmerkte zich ook door nieuws over positief geteste personen binnen de roeiploeg. Waaronder de broer van Karolien Finn Florijn die daardoor alleen in de serie van de skiff in actie kon komen en daarna in quarantaine moest. Ook enkele stafleden werden positief getest op corona. Dat gaf wel extra spanning. “Ik probeer dan zoveel mogelijk mijn oogkleppen op te houden,” zegt Florijn, ” en me te focussen op mijn eigen race. Dat lukte wel, maar je merkt wel dat er wat extra ruis ontstaat.”

Mondkapjes
Alle deelnemers en stafleden moesten elke dag getest worden. “En we dachten natuurlijk dat we veilig waren in het olympische dorp en we waren al heel vaak getest. Maar daarna wachtten we ’s avonds in spanning af of er op de deur geklopt zou worden. Bij mij of bij een van mijn teamgenoten. We waren zo voorzichtig met mondkapjes en afstand houden. Uiteindelijk was Finn de enige roeier die positief testte, maar daarnaast nog wel vier stafleden.”

“Ik heb altijd de strategie om het weg te stoppen en er niet over te praten. Maar iedereen voelde wel die spanning. Zelfs de dag voor de finale was er weer een coach positief getest. Het heeft onze prestatie niet negatief beïnvloed.”

Record
De boot van Florijn won de serie in een nieuw olympisch record, maar daar voelde ze geen extra druk door. “We lagen goed op koers en we hoopten ook dat we die serie gemakkelijk zouden winnen. In de andere serie zat onze grote concurrent Australië. Voor de finale was ik wel zenuwachtig. Aan de ene kant is het natuurlijk gewoon een wedstrijd, maar het is ook het moment waar je vijf jaar voor gewerkt hebt.”

Na de zilveren medaille is het tijd voor rust voor Florijn. Even op vakantie, de Paralympische Spelen een beetje volgen met de zilveren race van pararoeister Annika van der Meer. Het WK dat in oktober in Shanghai zou worden gehouden is van de baan. “We zouden daarvoor al zo vroeg daarheen moeten gaan vanwege quarantaine-maatregelen, dat er besloten is dat niet te doen.”

Parijs2024
En binnenkort start dan weer het volgende olympische traject naar Parijs2024. Florijn weet nog niet in welk type boot ze terecht zal komen. “Het ligt eraan wat de prioriteitsboten van de bond gaan worden. Ik vind de vierzonder leuk, maar in een ’twee’ zou ik ook wel eens willen roeien. Maar ik wil zeker naar Parijs. Mijn ervaring in Tokio smaakt naar meer, dus dan ga ik voor goud.”

 

 

Advertentie

Leiden Sport Tokio071


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×