Bestuurswissel in de moskee. (Archieffoto: Rob van Dullemen).

Bestuurswissel in moskee: Elfedg en Bouzzit nemen afscheid

Mohammed Elfedg en Abdelhammid Bouzzit hebben na respectievelijk 18 en 10 jaar afscheid genomen van het bestuur van het Islamitische Centrum Imam Malik Leiden. Tijdens het offerfeest is officieel afscheid genomen van voorzitter Elfedg en vicevoorzitter Bouzzit en zijn de nieuwe bestuursleden aangesteld. Na de zomer verdeelt het nieuwe Moskeebestuur de taken en wordt duidelijk wie voorzitter en vicevoorzitter wordt.

Twee oud-bestuursleden en vijf nieuwe bestuursleden vormen het nieuwe bestuur, vertelt Bouzzit. “Met deze mix van ervaren en nieuwe bestuursleden zorgen we ervoor dat er continuïteit in het bestuur blijft.” Elfedg en Bouzzit hadden eerder al aangegeven dat ze het stokje wilden doorgeven. “Toen was er echter nog onvoldoende kader om onze taken over te nemen. Daar hebben we de afgelopen jaren hard aan gewerkt en nu is er een goede club die het van ons overneemt. Een bestuur met nieuwe energie en nieuwe plannen.”

Waar Elfedg zich als voorzitter vooral bezighield met de gemeenschap zelf, was Bouzzit de man die de externe contacten onderhield. Hij nam die rol over van de toenmalige vicevoorzitter Abdelhaq Jermoumi die in 2014 voor de PvdA actief werd in de Leidse gemeenteraad. Bouzzit werd daarmee het gezicht van de moskee en de Leidse islamitische gemeenschap, en het aanspreekpunt voor de rest van Leiden.

Turbulente tijd
Het werd voor de nieuwbakken woordvoerder een turbulente tijd. Al snel volgde de aangifte tegen Wilders, de opkomst van IS en de aanslagen in Europa overheersten. In 2016 werd de eerste terroristische aanslag gepleegd tegen een moskee in Nederland. Vijf rechtsradicalen probeerden met een brandbom de moskee van Enschede te verwoesten. “Veel reageren, corrigeren, verdedigen, vertegenwoordigen en agenderen”, vat Bouzzit de afgelopen tien jaar samen.

Vanaf de aanslag in Enschede moest de moskee beter beveiligd worden en het bestuur leren om te gaan met bedreigingen en beledigingen. Ook nam de moskee de taak op zich om de moslimjongeren weerbaarder te maken tegen extreme islamitische ideologieën. Al deze extra taken en verantwoordelijkheden die in de loop der jaren nodig bleken, leidden tot een intensievere samenwerking waarin Elfedg en Bouzzit een belangrijke rol in speelden. Zo werd onder andere de regionale samenwerking SIORH en de lokale Moskeeën Platform Leiden opgericht.

Betrokken
Bouzzit blijft betrokken bij Leiden. “Ik wil graag actief blijven voor de gemeenschap en voor de stad. Hoe precies weet ik nog niet. Er zijn verschillende opties waar ik over na ga denken.” Elfedg kijkt volgens Bouzzit erg uit naar rust nemen. “Mohammed had een hele intensieve rol binnen de gemeenschap. En hij heeft er pittige jaren op zitten. De nieuwbouw van de moskee, de veranderingen in de Nederlandse samenleving, het debat over de islam. We hebben er hard aan gewerkt. En met succes. We zijn een voorbeeld geworden voor de rest van Nederland. Er is nu een team dat gaat voortborduren op wat wij hebben opgebouwd. Het netwerk en de kennis die wij hebben opgebouwd gaat niet verloren.”

Advertentie

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×