De Leidse regio scoort nu hoog met de vaccinatiegraad (bron: GGD).

Corona blijft kwakkelen, ook in Leidse regio

De daling van coronabesmettingen stagneert. Landelijk zijn de besmettingscijfers maar elf procent lager dan vorige week. In Leiden liepen ze deze week zelfs licht op. De cijfers zijn nog steeds twee tot drie keer zo hoog als in juni. Als ze op dit niveau blijven hangen, wordt het nog lastig om de samenleving dit najaar volledig te heropenen.

Vrijdag kwamen Mark Rutte en Hugo de Jonge met versoepelingen voor de komende tijd. De Grand Prix van Zandvoort gaat door. Het hoger onderwijs en het mbo kunnen terug naar contactonderwijs – met enkele beperkingen. En als alles goed gaat, kunnen per 20 september de nachthoreca en grote evenementen weer open. Ook vervalt dan de mondkapjesplicht.

Lees het laatste nieuws in het coronadossier van Sleutelstad

Of die volgende versoepelingen echt zo snel kunnen volgen, hangt volgens het kabinet af van het verloop van de pandemie in de komende weken. En nu al is duidelijk dat het met die cijfers van besmettingen en ziekenhuisopnames nog spannend wordt.

Plateau
Toen de besmettingen begin juli piekten, werden de nachthoreca en evenementen gesloten en gingen ook andere beperkingen opnieuw gelden. Dat had effect: in drie weken tijd daalden de cijfers van 10.000 naar 2.500 per dag. Het aantal ziekenhuisopnames steeg nog wel even door, maar dit keer bleef het bij 700 bezette bedden, waarvan 200 op de ic. En inmiddels is hier ook een lichte daling te zien.

Maar deze week stagneerde de daling in besmettingen. Gisteren werden er landelijk ruim 2700 nieuwe gevallen geteld, het hoogste aantal sinds een week. En het weekgemiddelde ligt maar elf procent lager dan vorige week, terwijl er eerder tientallen procenten per week afgingen. Als de daling verder stagneert, blijven de cijfers op een ‘plateau’ hangen dat in de nazomer toch weer voor veel ongemak kan zorgen.

Leiden trendsetter
In Leiden stegen de besmettingscijfers deze week zelfs weer. Zowel vorig jaar als nu in juni en juli bleek Leiden als stad een ‘trendsetter’ bij keerpunten in de pandemie. Dat heeft alles te maken met het hoge aantal studenten en andere jongeren. Plat gezegd: als zij meer of minder gaan feesten, zie je dat al heel snel aan de besmettingscijfers.

En blijkbaar nemen de jongeren het deze maand weer wat minder nauw. Leiden telt nu zo’n 20 nieuwe besmettingen per dag en koerst deze week af op 110 nieuwe gevallen per honderdduizend inwoners. Dat is ruim boven het regionale en landelijke gemiddelde en vergelijkbaar met plaatsen als Katwijk en Waddinxveen, waar relatief veel mensen om religieuze redenen vaccinatie weigeren.

Vaccinatie
Nog steeds zijn veel jongeren niet of niet volledig gevaccineerd. Maar de GGD weet er de laatste weken wel flink vaart achter te zetten. In de regio Hollands Midden worden nog steeds ruim 5000 mensen prikken per dag gezet. Een deel daarvan is een eerste prik bij moeilijk bereikbare groepen, maar het grootste aantal betreft nu tweede prikken voor jongeren.

Als de vaccinatie verlichting biedt, kan Leiden ook daarin weer trendsetter worden. Want in Leiden én de regio schiet het nu op met dat prikken. Liep de stad in mei en juni nog achter in vaccinatiegraad, nu geldt het omgekeerde. Eind vorige week had 62,9 procent van de Leidenaren boven de 12 minstens één prik van de GGD gehad. Dat is drie procent hoger dan het gemiddelde van Hollands Midden. De vaccinaties in zorginstellingen en door huisartsen zijn in deze cijfers overigens niet meegeteld. Maar dat verandert niets aan deze verschillen.

Ook de meeste buurgemeentes scoren goed met de vaccinatiegraad: van 62,1 procent in Zoeterwoude tot 64 in Voorschoten. Dat is een flink contrast met gelovige dorpen als Katwijk (55,1), Gouda (56,6) en Waddinxveen (56,8).

Sterfte verpleeghuizen
Dat de pandemie intussen nog doorkwakkelt, is de laatste weken ook te zien in de verpleeg- en verzorgingstehuizen. Er zijn nu alweer 172 tehuizen met recente besmettingen, vier keer zo veel als een maand geleden. En ondanks de vaccinatiecampagne is niet iedereen in deze huizen weerbaar tegen het virus: sommigen wilden geen prik, anderen hebben een te zwak immuunsysteem.

Zo leidt de vierde coronagolf in de tehuizen nu tot zo’n 25 nieuwe sterfgevallen per week; een maand geleden waren dat er hooguit één of twee. En omdat de besmettingen in de verpleegzorg nog toenemen, kunnen ook de sterftecijfers nog verder stijgen.

Leiden Maatschappij Oegstgeest Regio Zoeterwoude Coronacrisis


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×