Einde anderhalve meter in zicht: opluchting, maar ook zorgen

“Het is tijd dat het goed komt, dan kan ik iedereen weer huggen en kusjes geven”, zegt een vrouw op de Leidse markt blij als wordt gevraagd wat ze van het loslaten van de anderhalve meter afstand vindt. Het kabinet kondigde vrijdagavond aan dat de coronamaatregel op 20 september verdwijnt, als de cijfers het toelaten. Anderen zijn wat huiveriger: “Ik vind het riskant”, zegt een man. En gezondheidsexpert Wim Schellekens spreekt van ‘ijdele hoop’.

Sinds maart 2020 moet iedereen in Nederland anderhalve meter afstand houden van anderen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Een maatregel waar we langzaam aan gewend zijn geraakt, maar die soms erg moeilijk is om vol te houden. Na anderhalf jaar heeft het kabinet nu voor het eerst een datum genoemd waarop de maatregel mogelijk overal verdwijnt: maandag 20 september. Daarvoor moeten de besmettings- en ziekenhuiscijfers dan wel aanleiding geven. Op 17 september besluit het kabinet of het kan.

Lees het laatste nieuws in het coronadossier van Sleutelstad

“Het gaat de goede kant op”, zegt een jonge man zaterdagochtend tegen mediapartner Omroep West. “Iedereen moet zich laten vaccineren, dan kunnen we vanzelf verder versoepelen.” Een andere man is er nog niet gerust op. “Ik krijg elke dag mensen voor me in een winkel, dus ik denk: hmm… even kijken wat die deltavariant nog gaat doen.” Volgens iemand anders hebben we het zelf in de hand of de afstandsregel vervalt: “Als we ons netjes gedragen, gaat die datum gehaald worden. We gaan er maar vanuit.”

‘Het is wensdenken’
Maar niet iedereen is positief gestemd over de datum van 20 september. “Ik heb er een hard hoofd in dat de anderhalve meter dan kan worden losgelaten. Het is wensdenken van het kabinet”, zegt de Leiderdorpse Wim Schellekens, voormalig hoofdinspecteur bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en lid van het Red Team. “Ik denk dat de besmettingen weer gaan stijgen. Mensen komen terug van vakantie, de scholen gaan open, sport, werk en vrije tijd begint weer.”

“Daar komt bij dat heel veel mensen boven de 12 jaar nog niet gevaccineerd zijn en dat het vaccin niet bij iedereen werkt. De effectiviteit van het vaccin is 86 procent bij de deltavariant.” Het kabinet sprak vrijdag tijdens de persconferentie over 1,8 miljoen mensen die niet gevaccineerd zijn. “De zorg kan daardoor toch weer onder druk te komen staan. Op dit moment liggen er nog 600 coronapatiënten in de ziekenhuizen, maar daardoor wordt de reguliere zorg nog altijd verdrongen”, zegt Schellekens. “Ik ben benieuwd of het kabinet de durf heeft.”

Basismaatregelen belangrijk
De gezondheidszorgexpert had liever gezien dat het kabinet geen datum, maar data had genoemd. “Zeg dan: als er 2.000 of 1.000 besmettingen zijn, dan kunnen we dit of dat. Beleid maken is het managen van verwachtingen, ik vind dit ijdele hoop.”

Volgens Schellekens blijft het belangrijk dat mensen de basismaatregelen naleven, zoals afstand houden, dragen van mondkapjes in besloten ruimtes, ventileren en testen bij klachten. “Ook gevaccineerde mensen. Die kunnen besmet raken en anderen besmetten, ook al worden ze zelf niet erg ziek meer.”

Leiden Opinie Coronacrisis


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×