Wouter Bruins in de radiostudio van Sleutelstad.

Leidse In Ovo-oprichter in top 100 van voedselvernieuwers

Sinds 2017 wordt jaarlijks de Food100 samengesteld met daarin honderd mensen die zich inzetten voor een betere en duurzame voedselproductie. Vijftig mensen in de categorie ‘aanstormend talent’ en vijftig gevestigde leiders uit de voedselketen. Helemaal onderaan de lijst van de Food100 over 2021 die deze week is gepubliceerd, staat Leidenaar Wouter Bruins.

De laatste plek heeft niets te maken met het belang van de activiteiten van Bruins, maar met het feit dat de lijst alfabetisch is weergegeven. ‘Eggspert’ Bruins is samen met Wil Stutterheim mede-oprichter van het Leidse bedrijf van In Ovo dat de twee in 2013 begonnen na afronding van hun studie. In Ovo werkt sindsdien aan het voorkomen van het afmaken van miljarden eendagshaantjes per jaar. Haantjes leggen geen eieren en zijn in de branche daarom waardeloos. Ze worden direct na het uitkomen gedood.

In Ovo heeft een techniek ontwikkeld om al voor het uitbroeden in het ei te kunnen kijken om vast te stellen of er een kip of een haan in zit. Het Leidse bedrijf doet dat door middel van een soort vruchtwaterpunctie waarbij een heel klein beetje vloeistof uit het ei wordt gehaald. Het minuscule gaatje dat daarvoor nodig is, wordt vervolgens weer afgedicht. Zit er in een ei een haantje, dan wordt het niet uitgebroed. Eerder dit jaar presenteerde het duo Ella. Een industriƫle machine, vernoemd naar de dochter van de lead engineer van In Ovo, die het geslacht van eieren op hoge snelheid en dus in grote aantallen kan vaststellen voordat ze zijn uitgebroed. Een test met het uitbroeden van 150.000 eieren zonder dat daarbij haantjes geruimd hoefden te worden is eerder dit jaar succesvol verlopen en nu richt het bedrijf zich op het uitrollen van hun werkwijze.

Food100
De lijst met veranderaars in de voedselindustrie wordt jaarlijks vastgesteld door een onafhankelijke jury. “De Food100 bestaat daarom uit vijftig changemakers van onder de dertig jaar en vijftig gamechangers van boven de dertig jaar. Door deze mensen een podium te bieden en de lijst publiekelijk te maken, hebben de voedselveranderaars op en buiten de lijst de mogelijkheid om met elkaar nog meer impact te maken”, aldus het juryrapport bij de lijst van dit jaar.

“De lijst van dit jaar is een mooie afspiegeling van hen die het anders durven doen. Niet alleen zien we een mooie verdeling met voedselveranderaars vanuit heel Nederland, maar eveneens vanuit alle niveaus in de voedselketen. We zijn dit jaar aangenaam verrast dat de Food100 een nieuw en breed publiek heeft weten te bereiken wat zorgt voor een vernieuwende lijst met prachtige voedselveranderaars”, zegt juryvoorzitter Isabel Boerdam.

Wouter Bruins zelf reageert ook opgetogen over het feit dat hij is opgenomen in de lijst: “Heel gaaf. Ik ben vereerd om deel uit te maken van deze fantastische groep voedselvernieuwers.” Overigens verdient ook mede-oprichter Wil Stutterheim volgens Bruins een plekje op de lijst. “Ik ben door iemand genomineerd, ik weet niet door wie. Later zag ik pas dat koppels ook konden, maar Wil verdient dit natuurlijk net zo goed.”

Advertentie

Duurzaamheid Leiden Science In Ovo


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×