Science071: Hightech diervriendelijkheid en religie

Deze week in Science071: ‘Is er plaats voor religie in de wetenschap?’ Herman Paul vertelt over zijn essay die hij over dit onderwerp schreef. Het Leidse bedrijf In Ovo heeft een nieuwe methode ontwikkeld om het geslacht van kippeneieren te bepalen. Erg efficiënt en bovendien diervriendelijk. In het wetenschapsnieuws vertelt Joey over plastic in menselijke ontlasting en ruimtesonde met records. Verder legt Anne je uit waarom je chagrijnig wordt van honger in de Wetenschapsvraag van de week.

‘Is er plaats voor religie in de wetenschap?’ universitair docent Herman Paul stuurde samen met 94 andere deelnemers een essay in die antwoord probeert te geven op deze vraag. Hij won een zilveren medaille van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen met zijn inzending. Redacteur Wouter ging bij hem langs voor een interview en sprak met hem over actuele vraagstukken achter dit onderwerp.

 

Diervriendelijk, efficiënt én hightech, gaat dat samen? De oprichters van het bedrijf In Ovo, Wouter Bruins en Wil Stutterheim, geloven in deze formule. Ze ontwikkelden een nieuwe methode om het geslacht van kippeneieren supersnel te bepalen. Dit scheelt een hoop dierenleed beweren zij én is efficiënt. De twee alumni van de Universiteit Leiden ontvingen er een miljoeneninvestering mee. Redacteur Daan ging bij ze op bezoek, vroeg hen alles over deze methode en wat zij met de investering gaan doen. 

 

In het wetenschapsnieuws vertelt Joey over een ruimtesonde die meerdere records breekt. Ook is er revolutionair nieuws over een nieuwe techniek om ruggenmergverlammingen tegen te gaan. Daarnaast behandelt hij ontdekkingen op het Arabisch Schiereiland en plastic in menselijke ontlasting.

Ben jij ook wel eens chagrijnig en blijkt het dat je eigenlijk gewoon wat eten nodig hebt? ‘Hangry’ (Hungry + Angry) is een bekend begrip in de wetenschap. Redactrice Anne vertelt je alles over dit begrip en het wetenschappelijke onderzoek achter dit fenomeen.

Advertentie

Nieuws Science In Ovo


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×