In Ovo-oprichters Wouter Bruins en Wil Stutterheim. (Foto: PR).

Miljoeneninvestering voor In Ovo voor volgende stap naar diervriendelijker pluimveehouderij

Al in het ei bepalen of er een hennetje of een haantje in zit. Dat is waar het Leidse biotechbedrijf In Ovo al jaren aan werkt en nu heeft de veelbelovende onderneming een miljoeneninvestering gekregen om de in Leiden ontwikkelde unieke methode verder te ontwikkelen. Zo kunnen de oprichters, de Leidse alumni Wouter Bruins en Wil Stutterheim, hun succesvolle prototype op de markt gaan brengen.

In Ovo heeft een methode ontwikkeld om het geslacht van een kip al in het ei te bepalen. De methode is snel en betrouwbaar en kan gemakkelijk worden toegepast bij grote broederijen waar dagelijks zo’n 100.000 eieren moeten worden geanalyseerd. De methode van In Ovo voorkomt dat miljoenen eendagshaantjes, die niet geschikt zijn voor consumptie, moeten worden gedood.

Het grootste deel van de investering van enkele miljoenen komt van Evonik, een van oorsprong Duits chemieconcern, en het venture capital bedrijf Visvires New Protein. Daarnaast draagt Rabobank Leiden-Katwijk bij met een zogeheten Achtergestelde Innovatie Investering. Ook Universiteit Leiden investeert in de verdere ontwikkeling van In Ovo.

Trots op deze mijlpaal
In 2013 werd In Ovo opgericht door biomedicus Wil Stutterheim en bioloog Wouter Bruins, die elkaar ontmoetten aan de Universiteit van Leiden. Met het totaal geïnvesteerde kapitaal kunnen de ondernemers een doorontwikkeling van de technologie realiseren om te komen tot het stadium waarin het op commerciële schaal in broederijen kan worden toegepast. “Wij zijn ontzettend trots dat we nu een groep met sterke, slimme investeerders hebben gevonden. Daarmee kunnen we onze technologie daadwerkelijk in de markt zetten en samen een oplossing te bieden voor het doden van haantjes,” aldus Bruins.

Snelle geslachtsbepaling in het ei
Momenteel worden net uitgekomen kuikens van legkippen handmatig gesorteerd op geslacht. Omdat de haantjes geen eieren kunnen leggen, worden zij direct na het sorteren gedood. Alleen al in Nederland worden jaarlijks zo’n 45 miljoen haantjes gedood. Wereldwijd gaat het zelfs om 3,2 miljard eendagshaantjes. De methode voor geslachtsbepaling ín het ei die In Ovo heeft ontwikkeld moet die aantallen drastisch omlaag brengen.

Met de geslachtsbepaling van In Ovo kan van een bevrucht ei op dag negen binnen een seconde het geslacht worden bepaald. Door de aanwezigheid van een specifieke biomarker te meten, weet men of er een hen of een haan in het ei zit.

Beter voor dier, milieu en boer
Het sorteren van de dieren en doden van de eendagshaantjes is een stressvol proces. Het al vaststellen van het geslacht in het ei, op een moment dat het kuiken nog niks kan voelen, is daarom een verbetering van het dierenwelzijn. Een voordeel voor de boer is dat het ook efficiënter is in diens bedrijfsvoering. Daarnaast is de methode milieubesparend. Er hoeven minder eieren te worden uitgebroed en dat zorgt voor minder CO2-uitstoot en een lager energieverbruik. Legt In Ovo-oprichter Wil Stutterheim uit.

Eerste achtergestelde Innovatie Lening
Als een van de eerste Nederlandse innovaties maakt In Ovo gebruik van een Achtergestelde Innovatie Lening van de Rabobank. Deze lening is speciaal bedoeld voor ondernemingen in de ‘vroege levensfase’ van het bedrijf die bezig zijn met de ontwikkeling van een duurzame oplossing. Een oplossing op het gebied van circulaire economie, voedsel, nieuwe energie en/of vitaliteit. Erik Versnel, directievoorzitter van Rabobank Leiden-Katwijk: “Ondernemers helpen gezond te groeien is voor ons een belangrijke doelstelling. De innovatie van In Ovo is enorm vooruitstrevend en revolutionair in de branche. Het sluit zó goed aan op onze missie Growing a better world together. Leiden mag trots zijn op deze ondernemers! Dat wij de volgende stap mede mogelijk maken is natuurlijk ontzettend mooi, hopelijk volgen er nog velen.”

Leiden Science In Ovo


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×