Wouter Bruins en Wil Stutterheim van In Ovo kunnen een flinke slag maken in de verdere ontwikkeling van hun bedrijf. (Foto: PR).

Miljoenensubsidie voor Leids biotechbedrijf In Ovo

Het Leidse biotechbedrijf In Ovo van Wil Stutterheim en Wouter Bruins heeft een Europese subsidie binnengehaald van 2,5 miljoen euro. In Ovo heeft een manier ontwikkeld om het geslacht van de kuikens al in het ei te bepalen. Door die methode hoeven eieren met mannelijke kuikens niet meer uitgebroed te worden en worden de eendagshaantjes, die nutteloos zijn bij de eierproductie, niet versnippert. Jaarlijks ruimt de pluimvee-industrie miljarden kuikens.

Miljoenensubsidie voor Leids biotechbedrijf In Ovo

Maarten Mulder sprak met Wouter Bruins van In Ovo over zijn bedrijf en de miljoenensubsidie.

In Ovo ontwikkelt nu een screeningsmachine met een hoge verwerkingscapaciteit, zodat op grote schaal het geslacht ‘in ovo’ kan worden bepaald. Het bedrijf werkt samen met een aantal grote spelers uit de industrie en technologieleveranciers en is hard op weg om de methode in praktijk te kunnen laten toepassen door de pluimvee-industrie. Tempo is geboden. Niet alleen om het doden van de miljarden haantjes te stoppen, maar ook omdat landen als Duitsland en Frankrijk inmiddels wetgeving hebben ingevoerd om een ​​einde te maken aan het ruimen van de eendagskuikens. Eind volgend jaar wordt dat in die landen verboden.

Europese Innovatieraad
De miljoenensubsidie komt van de ‘EIC Accelerator’ en is beschikbaar gesteld via de pilot van de Europese Innovatieraad (EIC) die innovators en ondernemers van topklasse ondersteunt met financieringsmogelijkheden en acceleratiediensten. De EIC Accelerator ondersteunt kleine en middelgrote bedrijven met een hoog risico en hoog potentieel om hen te helpen bij het ontwikkelen en lanceren van nieuwe innovatieve producten en diensten die de economische groei kunnen stimuleren.

“Deze subsidie ​​stelt ons in staat de ontwikkeling te versnellen, het bedrijf op te schalen en zal een enorme positieve impact hebben op de pluimvee-industrie over de hele wereld”, zegt Wouter Bruins, directeur van In Ovo. “We zijn dankbaar en erg blij om zo’n prestigieuze beurs te ontvangen en kijken ernaar uit om samen met de gemeente te werken aan het versnellen van ons bedrijf. Samen kunnen we zowel de duurzaamheid als het dierenwelzijn in de voedselproductie op zeer grote schaal verbeteren.”

In Ovo is een van de slechts 72 bedrijven die de subsidie ​​ontvangen. Tijdens deze ronde ontving de EIC 3.976 aanvragen van bedrijven uit meer dan twintig Europese landen. In Ovo werd bij de aanvraag ondersteund door Scale-up Ventures en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) .

Economie Leiden Science In Ovo


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×