'Kijken in het ei', de door In Ovo ontwikkelde techniek om voor het uitbroeden al het geslacht te bepalen, wordt inmiddels omarmd als de meest kansrijke manier om iets te doen aan het massaal ombrengen van de 'waardeloze' haantjes. (Foto: PR).

Goed nieuws voor eendagshaantjes: ruim half miljoen voor In Ovo

Het Leidse biotech-bedrijf In Ovo krijgt 550.000 euro om de techniek door te ontwikkelen waarmee het geslacht al in het ei kan worden bepaald. Op die manier kan worden voorkomen dat alleen al in Nederland miljoenen eendagshaantje worden vergast. Haantjes zijn minder waardevol in de kuikenindustrie en worden massaal afgemaakt.

Oprichters Wouter Bruins en Wil Stutterheim vanĀ In Ovo ondertekenden deze week met staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken, de Universiteit Leiden, de Dierenbescherming, de Vakgroep Pluimveehouderij van LTO Nederland en de NOP Kring Kuikenbroeders een intentieverklaring voor het verder ontwikkelen van de screeningtechniek voor broedeieren. “Op naar nul gedode eendagshaantjes,” is het credo van de Leidenaren.

Het doden van eendagshaantjes bij de productie van legkippen is al jaren een maatschappelijk vraagstuk. Op dag van uitkomst worden de kuikens handmatig gesorteerd. Haantjes worden in Nederland bedwelmd en afgevoerd als diervoeder, de hennetjes worden opgefokt als legkip.

De intentieverklaring is het antwoord van de staatssecretaris op het rapport ‘Op eieren lopen’ van het Rathenau Instituut, waarin de geslachtsbepaling van kuikens in het ei als het meest veelbelovende alternatief voor de huidige situatie wordt bestempeld. Dat rapport kwam er naar aanleiding van een motie in de Tweede Kamer.

Leiden In Ovo


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×