(Video: Mariet Overdiep).

Leidse onderzoeker promoveert op de kalknagel en heeft een tip: 'Zoek zo snel mogelijk hulp'

Veel mensen gruwelen alleen al bij het woord: kalknagel. Maar in het Leids Universitair medisch Centrum (LUMC) is iemand die er toch een grote fascinatie voor heeft. Roeland Watjer promoveert zelfs op de kalknagel. En dat blijkt nodig: “Want we weten nog veel te weinig over de genezing van een schimmelnagel”.

Tot nu toe schrijven huisartsen vaak nog een speciale lak voor die de schimmel moet tegengaan, vertelt Watjer aan mediapartner Omroep West. “Maar het is nog onduidelijk hoe lang je precies met dat middeltje moet lakken. Dit onderzoek moet daar over twee jaar antwoord op geven.”

Omdat er nog zoveel onbekend is over de kalknagel, is het ook niet zo raar dat mensen van alles proberen om er vanaf te komen, zegt de Leidse deskundige. Ook middeltjes waar geen geneeskundige stoffen in zitten en waarvan de werking niet is bewezen. Maar naar ‘grootmoeders-tips’ als appelalzijn en jodium doet hij geen onderzoek. “Ik kijk alleen naar geneeskundige middelen.”

Schaamte voorbij
Het onderzoek wordt uitgevoerd onder mensen tussen de 18 en 70 jaar met kalknagels. “Om in aanmerking te komen, mogen de nagels niet al te erg zijn aangetast. We merken nu dat vooral mensen zich aanmelden die de schaamte voorbij zijn en een te ernstige vorm hebben. Dus we kunnen nog best wat milde pati├źnten gebruiken.”

Hoewel het onderzoek dus nog wel even duurt, heeft Watjer al wel een tip: “Ga in een zo vroeg mogelijk stadium met je kalknagels naar de huisarts. Dan is er makkelijker wat aan te dan dan wanneer je al een hele ernstige vorm hebt.”

Advertentie

Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×