De ingang van de sociëteit van Augustinus. (Foto: Rob van Dullemen).

Studentenverenigingen maken zich op voor KMT: 'We kunnen het normale programma grotendeels handhaven'

Voor de meeste Leidse studentenverenigingen breekt de week na de EL CID de kennismakingstijd (KMT) aan. Om lid te worden, moeten de nieuw aangemelde leden een programma doorlopen waarin ze kennismaken met de stad, de vereniging en elkaar. De coronamaatregelen dwingen de verenigingen wel weer tot forse aanpassingen: alles moet in de buitenlucht gebeuren, en iedere dag moeten de deelnemers worden getest.

De maatregelen schrikken de nieuwe lichting studenten bepaald niet af. “De aanmeldingen stromen binnen”, weet Jurian Calis van de Plaatselijke Kamer van Verenigingen. “Sommige verenigingen hebben een maximaal aantal aanmeldingen per dag, om te voorkomen dat ze na één dag al helemaal vol zitten.” De EL CID vindt dit jaar plaats in twee groepen, en de verenigingen willen voorkomen dat de eerste groep alle vrije plaatsen inneemt. “Het zou oneerlijk zijn als aankomende studenten er niet meer bij kunnen, alleen maar omdat ze pas donderdag aan de beurt zijn voor hun EL CID.”

De regels voor het KMT zijn een uitdaging voor verenigingen. “Het hele programma moet op een buitenlocatie plaatsvinden, maar wel op een afgesloten terrein.” Dat laatste is belangrijk omdat iedereen die het terrein betreedt, een QR-code moet laten zien. “We raden iedereen aan zich dagelijks te laten testen”, benadrukt Calis, “Ook als je al gevaccineerd bent of recent van corona hersteld.” De grote sneltestlocatie in het voormalige V&D-gebouw, die aan het begin van de EL CID is geopend, blijft dan ook open tijdens de KMT’s.

Bubbel
Voor sommige verenigingen zijn de regels makkelijker na te leven dan voor andere. “Voor ons verandert er bijna niets”, vertelt ab-actis Daan Snaterse van NSL. “Ons introductieprogramma is altijd grotendeels buiten. Het is meestal goed weer in deze tijd, dus de paar dingen die we normaal gesproken binnen doen, kunnen ook prima buiten.” Het slapen gebeurt volgens NSL op een aparte locatie waarbij de studenten anderhalve meter afstand moeten houden.

Voor ASV Prometheus vielen de nieuwe regels ook mee. “Wij hebben normaal altijd een kamp van twee dagen, met een overnachting”, legt ab-actis Sterre Mulder uit. “Nu hebben we besloten om één dag online te doen en één dag fysiek. Daardoor hebben we geen overnachting meer, maar kunnen we het normale programma toch grotendeels handhaven.” De VGSL ‘Franciscus Gomarus’ heeft meer moeite met de verplichting om buiten te blijven. “We hebben niet de middelen om een afgesloten buitenlocatie te organiseren”, baalt Derkjan Elzinga, die dit jaar het KMT van de vereniging zou organiseren. “Daarom gaan we nu maar het hele programma online doen.”

Advertentie

Leiden EL CID 2021


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×