Huisarts Schrader wil dat de Nederlandse restvaccins naar Haiti gaan.

Leidse huisarts Schrader wil restvaccins leveren aan Haïti

De Leidse huisarts Walter Schrader wil dat op korte termijn restvaccins van AstraZeneca geleverd worden aan Haïti. De Nederlandse restanten van het vaccin moeten worden gebruikt voor reddingswerkers en gezondheidspersoneel in het rampgebied van Haïti. De bevolking van Haïti lijdt onder de gevolgen van een recente aardbeving en de overstromingen als gevolg van tropische storm Grace. Het land is daardoor niet in staat om de Covid-pandemie te stoppen.

De Leidse huisarts was eerder een petitie begonnen om de vernietiging te voorkomen van 90.000 restvaccins van AstraZeneca. Hij hoopte met zijn actie minister Hugo de Jonge ertoe te bewegen de vaccins ter beschikking te stellen aan een lopende vaccinatiecampagne in Namibië. Vooral veel collega-huisartsen en andere vakgenoten uit de medische hoek steunde de petitie van de huisarts voor Namibië.

Minister De Jonge stelde eerder naar aanleiding van Kamervragen dat de kwaliteit van de ongebruikte vaccins niet meer zou kunnen worden gegarandeerd. Maar dat argument weerhoudt Schrader kennelijk niet. Hij vindt de op handen zijnde vernietiging ‘een historische misdaad tegen de menselijkheid’. Zijn petitie voor Namibië is inmiddels ruim 11.000 keer ondertekend. De huisarts heeft nu gehoord dat Namibië op korte termijn van voormalig kolonisator Duitsland, al de benodigde vaccins geleverd krijgt. Het door rampspoed getroffen Haïti is nu Schraders nieuwe bestemming.

Vaccins naar Haïti
Op 16 augustus werd Haïti getroffen door tropische storm Grace. Dat was twee dagen na de aardbeving met een kracht van 7,2 op de schaal van richter. De aardbeving zorgde in Haïti voor veel schade en 2000 doden. Veel mensen zijn dakloos geworden. Huisarts Schrader verwacht veel luchtwegbesmettingen en voedsel- en drinkwatervergiftigingen met diarree in Haïti. Als mensen verzwakt zijn, zijn zij veel kwetsbaarder voor Covid.

Volgens Huisarts Schrader kan Nederland voldoen aan de vraag uit Haïti. “Wij kunnen op korte termijn tussen de 5000 en 20.000 vaccins leveren waarvan 5000 per direct,” aldus  de huisarts op facebook. Huisartsen en GGD’en hebben de vaccins veilig bewaard en kunnen deze per direct aanbieden aan de reddingswerkers en gezondheidspersoneel in Haïti. Ze kunnen mee met een directe vlucht van hulpgoederen naar Haïti.

Advertentie

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×