Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden organiseerde zondag in het teken van Doggerland een strandstruindag op de Zandmotor bij Kijkduin. Het leverde veel kiezen en kaken van mammoeten en wolharige neushoorns op die door amateurpaleontologen in de stromende regen werden gevonden, schrijft mediapartner Omroep West. Doggerland was een gebied uit de prehistorie tussen Engeland, Nederland en Scandinavië.
“We hebben het over een miljoen jaar geleden”, zegt conservator Luc Amkreutz, terwijl hij door de regen over de Zandmotor naar zijn collega’s op de zandbank tuurt. Amkreutz is gespecialiseerd in de prehistorie bij het Rijksmuseum van Oudheden. “Waar nu de Noordzee is, liepen in de ijstijden mammoeten, wolharige neushoorns, reuzenherten en neanderthalers rond.”
De Zandmotor is opgespoten met Noordzeezand, waar veel archeologische voorwerpen als vuurstenen en fossielen zoals mammoetkiezen in te vinden zijn, legt Amkreutz uit. Iedereen mag meezoeken op de strandstruindag, wat onderdeel is van de tentoonstelling Doggerland. Deelnemers in poncho’s of kletsnat van de aanhoudende regen, komen met handen vol vreemdsoortige vondsten naar deskundigen om te horen wat het kan zijn.
Mammoet
Soms zijn die vondsten gewoon steenkool of een afvalproduct uit een fabriek. Maar Jan, een jonge tiener, zag meteen dat hij iets bijzonders had. “Het lijkt best veel op een stuk hout, maar ik herkende het als een botscherf”, zegt hij ietwat verlegen. “Maar welk dier het is weet ik niet.”
Amateurpaleontoloog Dick Mol komt hem helpen. “Dat is zeker geen hout, dat heeft Jan heel goed gezien”, complimenteert Mol. ‘”We kunnen zien aan de manier waarop het versteend is, dat het uit het Pleistoceen moet zijn. De Noordzee was toen nog geen zee, maar één grote, kale, droge grassteppe. En daar leefden mammoeten, steppewisenten, reuzeherten, leeuwen en hyena’s in overvloed. En ik vermoed dat dit een stuk bot van een heel groot beest is, waarschijnlijk van een mammoet.” Hij kijkt trots naar de tiener. “Wie vindt er nou een mammoet op zo’n regenachtige dag? Jij”, lacht Dick Mol naar de jonge Jan.
Nog meer succes
Amateurarcheoloog Willy van Wingerden is bijna elke dag op de Zandmotor te vinden. Ze komt kletsnat, maar met een brede lach, het terras van kiteschool Blow opgelopen. Haar natte sandalen zet ze op tafel naast een plastic potje wat als haar schatkistje fungeert. “Ik heb een paleolithische kling gevonden.” Dat is een soort mesje door neanderthalers gemaakt. Haar ogen stralen. “Ineens zag het het in mijn ooghoek liggen. Dat is altijd weer bijzonder.”
De gevonden voorwerpen en fossielen zijn tot en met 31 oktober te zien in de tentoonstelling Doggerland in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907