Hutspot. (Archiefoto).

Ludieke actie moet Schans Lammen plek geven in 3 Octoberviering

Met een ludieke actie op 2 oktober moet Schans Lammen aan de voet van de Lammenbrug, de plek waar de hutspot écht gevonden werd, een plek krijgen in de officiële viering van Leidens Ontzet. Sjaak van der Geijn van Tuin van de Smid en Steven Engelsman van de Historische Vereniging Oud Leiden (HVOL) lopen op die dag met een grote pan hutspot van de schans naar de Hooglandse Kerkgracht waar het traditionele uitdelen van de hutspot plaatsvindt.

De pot wordt op de Hooglandse Kerkgracht overhandigd aan burgemeester Henri Lenferink en Rik Kamps, voorzitter van de 3 October Vereeniging. Met de actie hopen de initiatiefnemers dat Schans Lammen voorgoed wordt opgenomen als locatie in de 3 Octoberviering.

Het verhaal dat de meeste mensen kennen is dat van Cornelis Joppensz. In de vroege morgen van 3 oktober sloop hij de stad uit en vond een achtergelaten pot met hutspot op de plek waar nu station Lammenschans staat. Historisch klopt dat verhaal niet helemaal: het was Gijsbert Cornelis Schaek die de pot vond en ook lag deze op een andere plek.

De afgelopen vier jaar is Sjaak van der Geijn bezig geweest met het achterhalen van de exacte locatie van Schans Lammen. Na een geslaagde crowdfunding deed de provincie Zuid-Holland er onderzoek naar en zijn er resten van de originele Spaanse Schans Lammen gevonden aan de voet van de Lammenbrug langs de Europaweg.

Advertentie

Leiden Leidens Ontzet 2021


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×