Slotfeestje in de EL CID-week. Deze studenten zijn gecheckt met QR-code. (Foto ter illustratie: Rob van Dullemen).

Corona: Leiden is toch weer een brandhaard

Leiden is terug in de bovenste helft van de corona-ranglijsten. Afgelopen week steeg het aantal nieuw gevonden besmettingen met de helft. Ook het aantal ziekenhuisopnames nam duidelijk toe. In de buurgemeentes hield het coronavirus zich nog rustig.

Of het aan studentenfeestjes of aan terugkerende vakantiegangers ligt, mag de GGD deze week achterhalen. Feit is dat Leiden in korte tijd toch weer een regionale corona-brandhaard is geworden. Landelijk laat het aantal nieuwe besmettingen een heel lichte stijging zien van net vijf procent. Maar in Leiden ging het afgelopen week veel harder.

Lees het laatste nieuws in het coronadossier van Sleutelstad

Brandhaard
In juli, tijdens de korte en felle ‘vierde golf’ was Leiden ook even een brandhaard. Maar na de nieuwe maatregelen van het kabinet liep die golf met een sisser af. De laatste weken telde Leiden niet meer besmettingen per inwoner dan de rest van het land. Vorige week zakte dat aantal zelfs flink onder het landelijke gemiddelde.

Maar afgelopen week kwam de ommekeer. Het aantal nieuwe besmettingen steeg met ruim de helft naar 158 gevallen. Per honderdduizend inwoners telde de stad 127 gevallen, een kwart meer dan het landelijke gemiddelde.

In de buurgemeentes Leiderdorp, Oegstgeest en Voorschoten ligt de besmettingsgraad nu twee keer zo laag als in Leiden. In Zoeterwoude is het zelfs ruim vijf keer lager. Zelfs Katwijk, waar de vaccinatie achterblijft, telt minder nieuwe besmettingen. Regionaal scoort alleen Waddinxveen iets hoger. Maar daar is de trend dalend – terwijl Leiden juist een sterke stijging laat zien.

Studenten
Bij vorige coronagolven speelden studenten een grote rol. Het is dus geen verrassing dat Leiden bij de start van het nieuwe studiejaar weer een brandhaard wordt. Het massaal testen van eerstejaars tijdens de introductieweek El Cid heeft half augustus zeker een rem gezet op de verspreiding van het virus. Maar er zijn ook nog ouderejaars en die waren net zo goed aan een feestje toe.

Of de toename van coronabesmettingen doorzet, en zich vanuit studentensteden weer verder verspreidt, moet de komende weken blijken. Universiteiten en hogescholen gaan weer open, omdat de studenten ernaar snakken. En omdat het RIVM verwacht dat de stijgende vaccinatiegraad een vijfde coronagolf genoeg zal afremmen – ondanks de grotere druk van de deltavariant van het virus.

Ziekenhuizen
Tegelijk laten de ziekenhuizen sombere geluiden horen. Diederik Gommers, voorman van de Intensive care-artsen, waarschuwt dat de veerkracht om wéér een golf coronapatiënten op te vangen, steeds kleiner wordt. De wachttijden voor operaties dreigen onaanvaardbaar op te lopen. De huidige last van 650 bezette bedden, waarvan 224 op de ic, is al hoog. Elke verdere stijging gaat pijn doen, aldus Gommers.

Dat die stijging er komt, is haast onvermijdelijk. Ook hierin lijkt Leiden trendsetter. De stad telde tot zaterdag zes nieuwe ziekenhuisopnames, drie keer zo veel als in de voorgaande weken. De buurgemeentes telden nog geen enkele ziekenhuisopname, maar de ervaring van vorige golven leert dat dat een kwestie van tijd is.

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Regio Voorschoten Zoeterwoude Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×