(Video: Robbert van Cleef en Mariët Overdiep).

Wat mag er wel en niet tijdens Leidens Ontzet? Leiden wacht in spanning af

Leiden wacht met spanning het Leidens Ontzet af. De grote vraag is al een tijdje: wat mag er doorgaan en wat niet? De verwachting was dat de 3 October Vereeniging daar woensdagavond een besluit over zou nemen, maar dat is uitgesteld. “De gemeente is in the lead”, laat de 3 October Vereeniging weten. Waarschijnlijk geeft die vanmiddag een persconferentie.

De voorzitter van de 3 October Vereeniging, Rik Kamps, zegt nog in overleg te zijn met de gemeente over de vraag welke onderdelen van de viering door kunnen gaan. Hij was begin mei, kort na de jaarlijkse ledenvergadering van de vereniging nog positief. “We zetten vol in op een normale viering”, zei hij toen.

Ook de Leidse burgemeester Lenferink zei dit voorjaar er vanuit te gaan dat Leidens Ontzet gewoon gevierd zou kunnen worden. Inclusief kermis, optocht en taptoe. Inmiddels zijn de betrokkenen een stuk minder zeker van hun zaak. Dat komt doordat de organisatie zich moet voegen naar beleid rond corona dat landelijk wordt bepaald.

In Leiden had de horeca al eerder dit jaar te horen gekregen dat de viering hoe dan ook anders wordt: er mogen geen overkappingen gemaakt worden op de terrassen en cafés die niet aan het water liggen mogen akoestisch live muziek programmeren. Wie een terras langs het water heeft mag geen live muziek hebben, want daar voorzien de bandjes vanaf bootjes dan in. “Ik denk dat de gemeente heel voorzichtig is omdat ze bang is voor grote drukte op het eerste grote evenement na corona”, zegt Reanne Bakker van de Leidse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland. “En voor de live muziek zal weinig animo zijn bij veel cafés omdat ze geen overkapping mogen maken. Als het regent heb je dan weinig aan een bandje.”

Los gaan

Twee bekende Leidenaars, 3 October-fan Joke van der Poel en Leidse Glibber Emile van Aelst, balen van de onzekerheid. “Het moet maar een keertje los”, zegt Joke die voor de gelegenheid één van haar zelf gebreide 3 October-truien heeft aangetrokken. “Ik bedoel, je moet gewoon een keer iets proberen. Kijken hoe het werkt. Als alles buiten is zeggen ze dat het minder erg is. Dus wat mij betreft mag het gewoon doorgaan.”

Volgens de Leidse fotograaf/journalist Emile van Aelst, alias de Leidse Glibber, gonst er van alles in de stad over het Ontzet. “Maar niemand weer eigenlijk echt iets, dat is het ergste. Iedereen leeft er al naartoe, maar we leven ook in enorme onzekerheid.” Over het doorgaan van de kermis is Van Aelst hoopvol. “Je hoort veel geruchten dat het niet doorgaat, maar ik denk dat de kermis in bepaalde mate wel doorgaat, maar dat hij kleiner wordt.” Als de anderhalve meter half september wordt losgelaten is hij ook hoopvol over de optocht. “Het zou zo sneu zijn voor al die mensen die al een jaar de optocht aan het voorbereiden zijn.”

Polonaise door Breestraat
Over wat hij het meest zal missen als er niks blijkt te kunnen is hij duidelijk: “De sfeer en de gezelligheid”, zegt Van Aelst. “En als echt niks doorgaat dan hoop ik op een mooie zonnige dag en dat we dan allemaal als Leidenaars in polonaise door de Breestraat lopen.” Joke van der Poel hoopt vooral dat de traditionele onderdelen als de reveille, de koraalmuziek, de optocht, en de hutspotmaaltijd door zullen gaan. “Het ergste is als er helemaal niks kan doorgaan”, zegt Joke. “Vorig jaar hadden we dan een live-stream op tv maar dat was het toch ook niet helemaal.”

Advertentie

Leiden Maatschappij Regio Leidens Ontzet 2021


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×