Sunny Home. (Foto: Roeland van Wely).

Reserveren noodzakelijk tijdens Open Monumentendagen

De Open Monumentendagen in Leiden hebben dit jaar het thema ‘Mijn monument is jouw monument’. Op 11 en 12 september openen ruim dertig monumenten de deuren voor publiek. De coronamaatregelen zorgen nog wel voor restricties. Zo moet de bezoeker voor de meeste monumenten online reserveren. Het topstuk onder de openstellingen is Sunny Home, het huis van de overleden schrijver Maarten Biesheuvel.

De voorzitter van het bestuur van de Stichting Open Monumentendagen Leiden, Alexander Geertsema, overhandigde gisteravond aan wethouder Ashley North het programma van Open Monumentendagen. Op zaterdagochtend 11 september luiden klokken en carillons de 35e editie van de Open Monumentendagen in. De recent gerestaureerde carillons van de stadhuistoren en de toren van de Lodewijkskerk zijn dan te horen. Vanaf dat moment zijn de Leidse Open Monumentendagen officieel gestart.

Gerry van Bakel was aanwezig bij de presentatie van het programmaboekje en maakte een reportage.

Sunny Home
Monumentale uitblinker dit jaar is Sunny Home, Kernstraat 9, het huis waar Maarten Biesheuvel woonde. Het groene huis met de rode kozijnen is volledig in hout uitgevoerd. De nieuwe eigenaren, Mariska Thurlings en Pieter Reitsma, kochten het huis zonder de voorgeschiedenis te kennen. Ze werden dan ook verrast door de vele mensen die foto’s komen maken van hun huis. Omdat er nog geen vloerbedekking ligt, zijn ze bereid mensen in hun nieuwe woning te ontvangen.

Een ander particulier woonhuis dat opvalt in de lijst van open monumenten, is Rapenburg 49. Bijzonder is dat tijdens de bouw van dit huis in de 17e eeuw gebruik gemaakt is van delen van een klooster uit de 15e eeuw. De zolder van het achterhuis diende tijdens de Tweede Wereldoorlog als onderduikadres. Het woonhuis op het Rapenburg is onlangs gerestaureerd.

Rolstoelroute
Het thema van dit jaar is ‘Mijn monument is jouw monument’. Het is voor mensen met een beperking helaas niet vanzelfsprekend dat zij ook toegang hebben tot alle monumenten. Dit jaar zijn er dan ook door de organisatie inrijplaten aangeschaft om een aantal panden toegankelijker te maken voor mensen die afhankelijk zijn van een rolstoel. De rolstoeltoegankelijke panden zijn opgenomen in een rolstoelroute.

De anderhalvemetermaatregel zorgt ervoor dat per pand een maximaal aantal bezoekers kunnen worden toegelaten. Vol is vol. Gelukkig valt er ook buiten genoeg te beleven. Zo speelt de Leydse KluchtenCompagnie de kluchten ‘Tik van de molen’ en ‘Monnikenleven’ op het Pieterskerkplein. Wethouder Ashley North adviseert kinderen een bezoek aan de nieuwe natuurspeeltuin op de route van het Singelpark. In het park vinden ook miniconcerten plaats.

Het centrale informatiepunt van de Open Monumentendagen bevindt zich dit jaar niet in het stadhuis maar in het gebouw van mboRijnland, Breestraat 46-48. De bezoeker kan daar het programmaboek en de KidsGids met daarin een speurtocht voor kinderen afhalen. Het reserveren van een bezoek aan een monument kan vanaf morgen online. Meer informatie over het programma, de coronamaatregelen en het reserveren is te vinden op de website van de Leidse Open Monumentendagen.

Cultuur Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×