Nadine Stemerdink in de studio van Sleutelstad (Foto: Lieuwe van Slooten).

Gesprek met Voorschotense burgemeester Stemerdink: zwemdiscussie, zelfstandige ambtelijke organisatie en AB-huis

In het Gesprek met de burgemeester spreekt Sleutelstad regelmatig met burgemeesters in de Leidse regio over alle ontwikkelingen en actualiteit. In deze editie is de burgemeester van Voorschoten Nadine Stemerdink te gast.

Hoewel ze door corona in haar eerste honderd dagen nog niet helemaal los kon gaan, voelt Voorschoten voor burgemeester Stemerdink als een warm bad. “Mijn indruk is dat mensen vooral heel trots zijn op Voorschoten. Heel veel mensen wonen er al lang en willen er ook niet meer weg.”

In haar beginperiode viel ze direct met haar neus in de boter, of eerder gezegd het water. Zo speelde er aan het begin van de zomer een felle welles-nietes discussie over het zwemverbod bij het water van de Hofvliet in de wijk Starrenburg II. De gemeente won extern advies in en het bleek toch niet te mogen. Om dat besluit toe te lichten organiseerde de gemeente meerdere avondjes voor bewoners waar Stemerdink bij aanwezig was.

Terugkijkend op het proces vindt Stemerdink dat ze een steek hebben laten vallen als het gaat om de communicatie richting de inwoners. “Als je als overheid onduidelijk bent over hoe je er in zit, dan begrijp ik dat mensen vragen hebben”, zegt ze.

Succes
Sinds deze week is Voorschoten op ambtelijk gebied een zelfstandige organisatie. De samenwerking met Wassenaar is na acht jaar stop gezet. Het moet de gemeente Voorschoten een ‘betere diensteverlening geven.’ Volgens Stemerdink gaat dat Voorschoten niet meer geld kosten. “Het gaat om een andere instelling en betere aansturing. Ik ga er bovenop zitten”, zegt ze. “Als ik iets op social media zie waarover ik mij verwonder, dan bel ik daar achteraan. Dat vind ik echt nodig.”

De nieuwe eigen organisatie is nog niet af. Zo staan er nog zo’n 25 vacatures open die niet zomaar ingevuld zijn. Met name op het gebied van financiën verwacht Stemerdink dat het goed zoeken wordt. Voor de opbouw van de ambtelijke organisatie wil ze dan ook de tijd nemen. “We gaan uit van een jaar tot anderhalf jaar en het zal gaan met vallen en opstaan. Maar we gaan er een succes van maken”, aldus Stemerdink.

Meerwaarde
In het komende politieke jaar staat de gemeenteraad voor een paar belangrijke keuzes. Zo is er een beoogd koper gevonden voor het Ambachts- en Baljuwhuis die nog op goedkeuring van de gemeenteraad wacht. Verder moet er een knoop worden doorgehakt over het nieuwe cultuurgebouw. Op dit moment worden twee opties onderzocht. Bij de bibliotheek aan de Wijngaardenlaan en bij de locatie Kruispuntkerk in het centrum.

Over beide onderwerpen kan Stemerdink nog niet veel kwijt. “Dat is aan de verantwoordelijk wethouders.” Wel benadrukt ze dat het belangrijk is dat er een keuze wordt gemaakt. “Als dossiers heel lang lopen, dan wil dat niet zeggen dat het heel veel beter wordt. Dan kom je weer terug op het geven van duidelijkheid aan de burger. Dat is belangrijk.”

Meerwaarde
Stemerdink kijkt uit naar de volgende honderd dagen en daarna. “Ik ga vooral de connectie maken met de inwoners, verenigingen, organisaties en ondernemers. Daarin kun je als burgemeester van meerwaarde zijn. Dat vind ik leuk om te doen.”

Politiek Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×