Roeier Broenink onzeker over toekomst na zilveren Spelen: "Eerst mijn studie afmaken"

De Leidse roeier Stef Broenink weet nog niet of hij doorgaat met topsport. Afgelopen Olympische Spelen pakte hij het zilver op de dubbeltwee, samen met Melvin Twellaar. “Ik wil eerst eindelijk eens mijn studie afmaken”, vertelt de 30-jarige Broenink. “Of ik daarna het roeien weer oppak, heb ik nog niet besloten. Dit waren mijn eerste Spelen, en misschien ook mijn enige.”

De coronapandemie maakte de Spelen bijzonder. “We hadden een jaar extra, dat kwam ons eigenlijk wel goed uit”, vertelt Broenink. “Het was vervelend dat we van tevoren meerdere keren getest moesten worden, maar het werd pas echt stressvol toen we eenmaal in Tokio waren.” Verschillende leden van de roeiploeg werden positief getest op corona. “Dat waren mensen met wie ik veel omging en die in hetzelfde vliegtuig hadden gezeten als ik.”

Broenink bleef zelf negatief te testen en mocht zich op de wedstrijden gaan richten. “Ik had meer stress voor de Spelen dan ik verwacht had. Die coronaperikelen kon ik er nog wel bij hebben. De emmer met stress zat al tot de rand toe vol, dat kon toch al niet meer erger worden.” Van de race zelf kan hij zich niet veel meer herinneren: “Ik heb het in een soort waas beleefd. Het liep precies zoals we gepland hadden, en met zilver zijn we heel blij.”

Het toernooi miste wel beleving: “Er mocht geen publiek aanwezig zijn. Ik kreeg gelukkig wel veel appjes binnen, zelfs van mensen die midden in de nacht in Nederland hun wekker zetten om naar ons te kijken.” Van andere Nederlandse sporters merkte hij minder. “Ik heb in Tokio niets gevolgd van landgenoten bij andere sporten. Ik concentreerde me op mijn eigen wedstrijden, en daarna vloog ik weer naar huis. In Scheveningen mochten we voor het Nederlandse publiek onze medailles vieren, dat was gelukkig wel een heel mooi feest.”

Broenink hoopt over een halfjaar zijn studie te hebben gehaald. “Ik moet nog één vak afronden en mijn scriptie. Het wordt nu wel tijd voor een diploma.” Daarna wil hij verder het onderzoek in. Wat voor plek het roeien dan in zijn leven krijgt, weet hij zelf ook nog niet. “Ik ga de komende tijd nadenken over wat ik wil, en in gesprek met de roeibond over wat de mogelijkheden zijn.”

Advertentie

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×