Hoogleraar Judi Mesman vertelt in Nieuws071 over de toekenning van de Stevinpremie: 2,5 miljoen voor onderzoek. (Foto: Gerry van Bakel).

Hoogleraar Judi Mesman krijgt 2,5 miljoen voor onderzoek naar opvoedstijlen en vooroordelen

De toekenning van de Stevinpremie door de NWO is een hele eer en een fikse zak met geld voor de Leidse professor Judi Mesman. 2,5 miljoen euro om vrij te besteden aan haar onderzoek. “Dat is heel bijzonder, meestal moet je vooraf heel gedetailleerde plannen inleveren. Nu krijg ik de kans om nieuwe ideeën meteen uit te gaan voeren.”

Nieuws071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met hoogleraar Judi Mesman van de Universiteit Leiden die de Stevinpremie heeft gekregen.

“Het is eigenlijk zowel een beurs als een prijs”, legt Mesman uit. “Ik krijg het geld om mijn onderzoek voort te zetten en het is tegelijk een prijs voor het werk dat ik al heb gedaan. En ik kan het dus vrij besteden. In de praktijk gaat het dan om inzet van mensen. Onderzoek vraagt veel menskracht.”

“Voor mijn onderzoek naar culturele verschillen in opvoedstijlen gaan onderzoekers overal ter wereld bij gezinnen thuis kijken en filmen. En die opnames moeten weer bekeken en geanalyseerd worden. Mijn taak is om de mensen die dat onderzoek in het veld doen te trainen hoe ze moeten kijken. Op een academische manier.”

Op neergekeken
Mesman is geïnteresseerd in hoe opvoeding en onderwijs het wereldbeeld van kinderen beïnvloedt. “Er is nog te weinig aandacht voor hoe verschillend opvoeding van kinderen kan zijn, afhankelijk van de culturele context. Ik zeg altijd: er zijn honderden manieren om het goed te doen. Terwijl heel vaak het idee heerst dat het zo moet en niet anders. In een multiculturele samenleving kan dat beperkend zijn. Soms wordt op bepaalde manieren van opvoeden zelfs neergekeken terwijl dat helemaal niet slecht hoeft te zijn, alleen anders.”

De Leidse hoogleraar heeft speciaal belangstelling voor de invloed van vooroordelen in de opvoeding en het onderwijs en dat is nog wel een onontgonnen gebied in Nederland. “In de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk doen ze al langer onderzoek hiernaar, maar dat soort inzichten kun je niet plakken en kopiëren naar de Nederlandse situatie. De multiculturele samenleving ziet er daar anders uit dan bij ons.”

Stom
En dergelijk onderzoekt leidt snel tot verhitte debatten, heeft ook Mesman ervaren. “Er zijn mensen die vinden het hele onderwerp van gender, cultuur, vooroordelen, gewoon stom. Vaak is het gebaseerd op misverstanden. De Stevinpremie is ook bestemd voor kennisbenutting zoals dat wordt genoemd, dus ik ga ook geld besteden aan samenwerking met maatschappelijk partners die direct aan de slag kunnen met mijn onderzoeksresultaten.”

Als het gaat om racisme klinkt vaak de verdediging: ik kijk niet naar kleur. Maar die figuurlijke kleurenblindheid bestaat niet volgens Mesman. “Uit onderzoek blijkt dat zelfs baby’s niet kleurenblind zijn. Mensen vinden het vaak ongemakkelijk om over huidskleur te praten. Maar er zijn steeds meer aanwijzingen dat het er niet over hebben niet leidt tot minder vooroordelen. Terwijl ouders vaak zonder dat ze het doorhebben via subtiele boodschappen wel vooroordelen doorgeven. Dat kan zitten in woordgebruik, hoe dicht je bij iemand gaat staan, hoe je iemand begroet.”

Bier
En juist aan het blootleggen van de invloed van de subtiele boodschappen wil Mesman aandacht besteden. “Mensen zeggen vaak: dat hebben kinderen niet door. Dat was ook het geval bij mijn  onderzoek naar stereotypen in schoolboeken. Maar ik zie het als sluikreclame, je denkt dat je niet beïnvloed wordt door dat flesje bier in beeld, maar je loopt daarna toch naar de koelkast.”

Leiden Maatschappij Science


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×