De Voorschotense gemeenteraad (Archieffoto: Lieuwe van Slooten).

Voorschotense Gemeenteraad heeft nog veel vragen over beoogd koper Ambachts- en Baljuwhuis

Vandaag werd het officieel, Boris Bayer, vastgoedondernemer uit Wassenaar, is de beoogd koper van het Ambachts- en Baljuwhuis in de Voorstraat. Het gemeentebestuur is enthousiast, maar de gemeenteraad heeft nog veel vragen over de plannen met het monumentale pand. En de gemeenteraad heeft het laatste woord.

De vragen van de raadsleden richten zich vooral op de manier waarop de publieke functie van het gebouw behouden blijft. Dat is bij legaat bepaald in 1912 toen het pand werd nagelaten aan de gemeente. Voor de verkoop is dat geen belemmering, maar in de verkoopvoorwaarden staat wel dat er 150 dagen per jaar een ruimte vrij moet zijn voor een publieke bijeenkomst.

Eerder vandaag liet de gemeente Voorschoten weten dat de beoogd koper de publieke functie wil behouden door een deel van de trouwruimte gratis beschikbaar te stellen aan een door de gemeente gekozen partij. Wie deze partij is en wat voor activiteit zij wekelijks mogen uitvoeren is nog niet bekend.

Gemeenschap
“Ik ben benieuwd hoe dit uitpakt, maar ik heb er weinig vertrouwen in”, zegt Marleen Persoon, fractievoorzitter van oppositiepartij Voorschoten Lokaal Sterk. Ook de SP moet het eerst nog zien. “Van Jos Kriek (de huidige huurder red.) wisten we ten minste nog wat zijn plannen waren, en die waren best aardig. Van deze projectontwikkelaar heb ik nog geen plan gezien”, zegt fractievoorzitter Erik Maassen.

Wat de plannen ook zijn, de meeste oppositiepartijen blijven hoe dan ook tegen de verkoop van het Ambachts- en Baljuwhuis. “Het zou in Voorschotens bezit moeten blijven en daarmee binnen onze gemeenschap”, zegt RenĂ© Zoetemelk van het CDA. Hij vraagt zich af hoe de gemeente de controle behoudt op de plannen die de nieuwe eigenaar heeft voor het pand. “Belangrijk is dat onderhoud altijd tijdig plaatsvindt en dat het een sieraad blijft in onze Voorstraat.”

Soap
Bij de coalitiepartijen heerst voorzichtige tevredenheid over de voordracht van Bayer. “Niet met het uitlekken, maar zeker met het feit dat er een keurige open procedure is doorlopen waar alle geĂ¯nteresseerden op konden inschrijven met zo te lezen een prima resultaat dat past in de voorwaarden vanuit de raad”, zegt Katrien van Meenen namens de VVD.

GroenLinks en D66 willen in eerste instantie meer van de plannen weten, met name over de publieke functie, maar steunen nog steeds de verkoop. “Mits het als openbare plek voor Voorschoten behouden blijft”, zegt Adriaan Andringa van D66. Albert Deuzeman van GroenLinks hoopt, nu er een koper is gevonden, dat er een besluit genomen wordt. “De soap mag wel een keer afgelopen zijn.”

De Voorschotense gemeenteraad vergadert binnenkort over de verkoop. Op 30 september in een commissievergadering en op 7 oktober in de gemeenteraad.

Politiek Voorschoten Ambachts- en Baljuwhuis Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×