Het Ambachts- en Baljuwhuis in Voorschoten. (Foto: Rob van Dullemen).

Gemeente Voorschoten maakt het officieel: Boris Bayer beoogd koper Ambachts- en Baljuwhuis

Het gemeentebestuur van Voorschoten wil het Ambachts- en Baljuwhuis aan de Voorstraat verkopen aan vastgoedondernemer Boris Bayer uit Wassenaar. Dat lekte eerder al uit, maar is nu officieel naar buiten gebracht. Het restaurant blijft en er wordt een hotelfunctie toegevoegd. Daarnaast komt er een ruimte om te trouwen.

De publieke functie van het monumentale pand moet worden behouden door een deel van de trouwruimte gratis beschikbaar te stellen aan een door de gemeente gekozen partij. Zij kunnen er dan wekelijks een activiteit uitvoeren. De gemeente denkt op deze manier het legaat dat op het pand rust te respecteren.

Snel geld
De keuze voor Bayer maakt de gemeente op advies van een onafhankelijke groep experts. Zij zeggen in hun eindrapport: “Het is een bijzonder gebouw met bijzondere waarde. Dat vraagt om een bijzondere koper. Om het plat te zeggen: het zoeken was niet naar snel geld, maar naar visie, duurzaamheid en financiële zekerheid op langere termijn”, aldus de adviseurs die anoniem zijn.

Het gemeentebestuur neemt het advies over, maar daarmee is de verkoop nog niet afgerond. De gemeenteraad is nu aan zet, zij hebben zich immers verzekerd van het laatste woord. Op 30 september wordt het voorstel besproken in een commissievergadering waarna er op 7 oktober, tijdens de gemeenteraad, een besluit genomen wordt.

Biedboek
Met de keuze voor Bayer wordt de huidige huurder Jos Kriek gepasseerd. Hij wilde het Ambachts- en Baljuwhuis namelijk ook graag kopen en er een kleinschalig hotel van maken. Kriek bereikte daarvoor overeenstemming met wethouder Marcel Cramwinckel (D66). Dat was ‘een goede deal’, zei Cramwinckel toen.

Het kwam er alleen nooit van omdat de gemeenteraad de verkoop tegenhield. Ze wilden een open procedure. Meerdere kopers moesten kunnen meebieden. Ondanks dat Kriek zich in zijn hemd gezet voelde, begon de verkoop weer van begin af aan. Een groep experts werd in het leven geroepen om de procedure te begeleiden.

Zij maakten een speciaal biedboek dat vijftien keer is opgevraagd. Experts laten weten dat er vervolgens negen bezichtigingen zijn geweest waarna vier partijen hun plan verder hebben uitgewerkt. Naast Bayer en de Voorschotense Herensocieteit behoorde Jos Kriek tot de geïnteresseerden. De naam van de vierde partij is niet bekend.

Bod
Kriek zei eerder tegen Sleutelstad dat hij geen goed woord over heeft voor de gang van zaken. “Er is gezegd dat een ander plan beter is en dat die partij een beter bod heeft gedaan. Het geld wint het.” Kriek staat wel positief tegenover een gesprek met de nieuwe koper. “Als we er uit kunnen komen, dan komen we er uit.”

Politiek Voorschoten Ambachts- en Baljuwhuis Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×