Maarten van Nieuw Amerongen. (Foto: Gerry van Bakel).

De woningnood werkt ook lokale politiek tegen: 'Ik kan niet garanderen dat ik vier jaar in Leiderdorp kan blijven wonen'

In 2022 gaan we weer naar de stembus voor de Gemeenteraadsverkiezingen. Lokale partijen zijn druk bezig kun kandidaten te verzamelen, maar lopen daar tegen verschillende problemen aan. Maarten van Nieuw Amerongen, bestuursvoorzitter van SGP Leiden/Leiderdorp, weet er alles van.

“Het is lastig om gemotiveerde en competente mensen te vinden die 13 uur per week dit werk willen doen”, vertelt Van Nieuw Amerongen. “En de huidige woningnood helpt daar absoluut niet bij. Een statenlid in Utrecht heeft zijn zetel bijvoorbeeld al opgegeven omdat hij geen passende woning kon vinden. En dat lijkt erg op mijn situatie.”

De SGP heeft in Leiderdorp samen met de ChristenUnie één zetel. Bij de verkiezingen hoopt Van Nieuw Amerongen op twee zetels, maar een goede lijst vol krijgen blijkt een uitdaging. “Ik zou erg graag mijzelf beschikbaar stellen voor de gemeenteraadsverkiezingen”, zegt de bestuursvoorzitter. “Maar de kans dat ik binnen een jaar een huurwoning vindt is niet groot, waardoor ik niet kan garanderen dat ik de komende vier jaar in Leiderdorp kan wonen. En dat geldt voor meer jonge mensen met een politieke ambitie.”

Oplossing
Een gemeenteraadslid of burgerraadslid moet staan ingeschreven in de gemeente waar ze raadslid zijn. “Een wethouder kan ontheffing krijgen, die mag ergens anders wonen”, legt Van Nieuw Amerongen uit. “Maar als ik in Leiden een huisje vindt mag ik niet burgerraadslid zijn in Leiderdorp en het salaris is slechts een kleine tegemoetkoming. Een ontheffing voor burgerraadslid om in omliggende gemeentes te wonen kan bijvoorbeeld al een oplossing kunnen zijn.”

De aanwas van jongeren blijft voorlopig nog een probleem in kleine gemeentes. “Als afdeling hebben we een keer SGPils opgezet, dan kregen studenten drie bier als ze lid werden”, vertelt Van Nieuw Amerongen. “Je moet op ludieke manier jongeren aanspreken. Jongeren spreken ook weer andere jongeren aan, maar zoals het nu gaat bloed die aanwas wel dood als je niks doet. Ik zou graag een landelijke minister van wonen zien, waardoor er ook meer regie komt met een oog voor lokale problemen.”

Bekijk hier het volledige interview met Van Nieuw Amerongen in Nieuws071

Leiderdorp Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×